Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, TOKİ Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulu'nda tatbikat düzenledi. Tatbikata, İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Burdur Arama Kurtarma Timleri (BAKUT), Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Afyonkarahisar İl Sivil Savunma Müdürlüğü ekiplerinden oluşan 150 kişi katıldı.

Hazırlanan senaryo gereği, depremde hasar gören okulda mahsur kalan ve yaralanan öğrenciler kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı. Hasar gören okuldan öğrencilerin tahliyesiyle başlayan tatbikatta, temsili yaralı öğrenciler arkadaşları tarafından dışarı çıkarıldı. Haberleşme ve iletişimin kesildiği tatbikatta, iletişim gönüllü motorize ekipler tarafından sağlandı. Sağlık ekipleri bahçeye çıkarılan yaralı öğrencilere ilk müdahaleyi yaptıktan sonra ambulanslarla hastaneye sevk etti. Bahçede çıkan yangın ise itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Deprem sırasında üzerine bina yıkılarak hasar gören otomobilde mahsur kalan öğretmenler ise kurtarma ekipleri tarafından araç kesilerek kurtarıldı. Gerçeği aratmayan tatbikatta, enkaz altında kalanlar ise kokuya duyarlı köpekler ve teknik ekip tarafından yerleri tespit edilerek kurtarıldı. Depremde sızan kimyasallar ise özel ekip tarafından temizlendi.

DEPREME HAZIR OLMALIYIZ

Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu belirten Burdur İl Afet Acil Durum Müdürü Mehmet Oral, benzer tatbikatların sıklıkla yapılarak öğrencilere ve diğer vatandaşlara olası bir depremde neler yapması gerektiğinin öğretilmesi gerektiğini söyledi. Oral, "İlimizdeki tüm sivil savunma ve acil yardım ekipleri bu tatbikata katıldı. Afyonkarahisar'dan da destek ekipler geldi. Tatbikat, başarılı şekilde sona erdi" diye konuştu.



OÖ(HA/CK)