Fakiye Teyran Parkı'nda toplanan Depremzedelerle Dayanışma Derneği üyeleri ve deprem mağdurlarından oluşan yaklaşık 50 kişi basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına katılanlar ellerinde 'Kar-Kış-Kıyamet, vali sorunlarımızı hallet', 'TOKİ'lerde sorunlar çözülsün', 'Deprem yardımları nerede' yazılı pankartları taşıdı. Dernek üyeleri adına açıklamalarda bulunan Perihan Dostgül, depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen sorunların halen çözülemediğini ve depremzedelerin mağdur olduğunu söyledi. Sorunların özellikle konteynerkentlerde görüldüğünü anlatan Dostgül, "Valilik TOKİ'lerin tamamlandığı gerekçesiyle konteyner kentleri tek tek kapatıyor. Konteynerler kış koşullarına dayanıklı hale getirilmiyor. En basit sorundan en zoruna kadar tüm aksaklıklar depremzedelere bırakılıyor. Cebinde parası olmayan depremzedeler bunları yapamıyor" diye konuştu.

Kiracılara konut olanağı sağlanamadığı için ve Van'da artan kira fiyatları nedeniyle kiralık yer bulamayan depremzedelerin Van'dan göç etme kararı aldığını anlatan Dostgül, Marmara depreminde bile depremzedelerin son konteynerlarının 6 ay önce kaldırıldığını söyledi. Hazırladıkları 10 maddenin çözümünü Van Valiliğinden talep eden Dostgül şöyle konuştu:

"Afetten dolayı evlerini kaybedenlere ücretsiz ve kalıcı barınma hakkı sağlanmasını, TOKİ konutlarının problemlerinin çözülmesini, 2 yıl boyunca hiçbir ücret talep edilmemesini, Van'da kira fiyatları normale dönene kadar kalmak isteyen herkesin konteynerlerde kalmasını, TOKİ ve konteynerlerden kent merkezine sürekli daha fazla servis verilmesini, onarımı başlamayan okulların güçlendirilmesine hemen başlanmasını, tehlike saçan okullarda eğitime son verilmesini, üniversitedeki lojmanlar tamamlanana kadar konteynerde kalan personelden alınan 200 lira para uygulamasının iptal edilmesini talep ediyoruz."



OA(FE/İD)