Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım 2011'de 5.6 büyüklüğündeki depremlerde 644 kişi öldü, 3 binin üzerinde vatandaş da yaralandı. Depremlerde Van'da 25 bina yıkılıp, yüzlerce konut ağır hasar görürken, yaklaşık 80 bin nüfuslu Erciş İlçesi'nin ise yaklaşık üçte birlik bölümü adeta enkaz haline geldi.

Yaklaşık 26 bin konuta yıkım kararı verilen Van ve Erciş'te, depremzedelerin gecici barınmalarını sağlamak amacıyla 11 ayrı noktaya 75 bin çadır kuruldu. Depremzedeler, daha sonra 34 ayrı bölgeye kurulan 30 bin konteynerlere yerleştirildi. Halen bir çok aile konteynerlerde yaşamını sürdürürken, depremin yıldönümü olan 23 Ekim'de, konutların tesliminin bitmesiyle, bunlar da boşaltılacak. Bütün Türkiye'nin Van için seferber olduğu depremin ardından, Erciş İlçesi'nin Karataşlar mevkiisine 2 ayrı noktada 4 bin 880, Van'nın Edremit, Bostaniçi, Kevenli, Kalecik, Karpuzalan'a ise 12 bin 591 olmak üzere toplam 17 bin 471 konutun inşaatına başlandı. Ayrıca bu alanlarda 30 okul, 27 cami, 10 ticaret merkezi ve 17 büfe inşa edildi.

Depremden hemen sonra depremzedeler için TOKİ tarafından yaptırılan konutlardan 15 bin 341'i bitme aşamasına geldi. Yaklaşık 10 aydır süren inşaat çalışmalarının ardından Van ve Erciş İlçesi'nde çekilen kuralarla hak sahiplerinin evleri belirlenirken, hak sahipleri depremin yıldönümü olan 23 Ekim'de Başbakan Erdoğan'ın katılacağı törenle evlerine kavuşmuş olacaklar.

Edremit İlçesi'nde yapılan konutların bir kısmının anahtarları da teslim edilmeye başlandı. Bir yandan depremzedelerin anahtar heyecanı sürerken, diğer taraftan, yarım kalan işler de hızla bitirilmeye ve Başbakan Erdoğan'ın katılacağı törene yetiştirilmeye çalışılıyor. Konteynerda yaşayan ve biran önce kalıcı konutlara geçmeyi bekleyen depremzedeler, evlerini çok beğendiklerini belirtirken, bazı vatandaşlarda anahtarlarını alamadıklarını ve bayramdan sonra taşınacaklarını söyledi.

KONUTLARA 'DEPREM SENSÖRÜ'

Konutların depremzedelere teslimi sırasında eski komşuluk ilişkilerinin de dikkate alındı. Aynı mahalle ve sokaklarda yaşayan kişiler, o bölgeye yakın olan TOKİ konutlarına yerleştirilirken, hazla deprem yaralarını sarılmaya çalışıldığı Van ve Erciş'te önümüzdeki kış aylarını, depremzedeler güneş enerjili sıcak suyu bulunan evlerinde geçirecek. 99 metrekare olan 3 oda ve 1 salondan oluşan evlerde ayrıca deprem sensörü adı verilen sismik dedektör de bulunuyor. Sismik dedektör deprem anında konutlardaki elektrik ve doğalgaz şebekesini otomatik olarak kesip, bu nedenden dolayı çıkabilecek yangınları önlüyor.

BİR YILDA 11 BİN 214 ARTÇI

Bu arada, Van'da geçtiğimiz yıl meydana gelen ilk depremin ardından bölgede toplam 11 bin 214 artçı sarsıntı ölçüldü. Bu depremlerin büyük çoğunluğu 23 Ekim'den sonraki 4 ayda meydana geldiği tespit edilirken, bu sarsıntılar son dönemlerde ise azalma gösterdiği belirtildi.