Kültür Merkezi'nde yapılan çalıştaya, Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, kurum müdürleri ve belediyelerin fen işleri yetkilileri katıldı. Vali Mayda, afet öncesi hazırlık yapmanın önemine değindi, "Hazırlıksız yakalanırsak, zararı çok yüksek oluyor. Depreme en fazla maruz kalan ülke Japonya’dır. Onca büyük depreme karşı en az can kaybının yaşandığı ülke de Japonya'dır. Bunu başarmalarının sebebi depreme karşı hazırlıklı olmaları ve ona yönelik önlemleri zamanında almalarıdır. Ülkemizde de bunu başarmalıyız” diye konuştu.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu ise, zamanında, hızlı ve etkili müdahale için Ulusal Deprem Strateji Eylem Planı'nın hazırlandığını söyledi. 

"HER YERDE DEPREM OLABİLİR"

Daha sonra da depremler sonrasında açıklama yapanlara eleştiriler yönelten Nurlu, "Şu tarihte deprem olacak", "Yarın deprem olacak" ve "Fethiye körfezinde deprem oldu, ertesi gün daha büyüğü olacak" şeklinde açıklamalar yapıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Ellerinde hiçbir bilgi olmayan kişilerin söylediklerine lütfen itibar etmeyin. Sonuçta AFAD olarak Kandilli Rasathanesi ile birlikte deprem aktivitelerini 7 gün 24 saat sürekli gözlüyoruz. Günümüz teknolojisi ile 'şu gün deprem olacak' demek imkansız. Bu sabah Silopi'de meydana gelen deprem bölgesinde hiçbir fay hattı yok. Bundan öncesi bu bölgede bir deprem aktivitesi de yoktu. 5.5 büyüklüğünde bir deprem oldu. Ülke olarak buna alışacağız. Biz, bir deprem ülkesiyiz. Her yerde deprem olabilir."

"TAHMİNİ VAR İSE BİLİM KURULU'NDA KABUL ETTİRMELİ"

Dr. Murat Nurlu, yine deprem araştırmaları yapanlara eleştirilerle sürdürdüğü konuşmasını, " Deprem konusunda bir tahmini var ise öncelikle üniversitesindeki bilim kurulunda tartışması, kabul ettirmesi gerekiyor. Bilimsel ortamlarda bunu tartışması gerekiyor. İnsanları uyarmak bu kişilerin yetkisinde değildir" diye konuştu.