Van'da geçen yıl 23 Ekim'de Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım'da 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgedeki yatırımlarına ara vermeyen Gökçenay Group, Türkiye'nin en büyük mermer ve granit fabrikalarından birini Van'da kurdu. 17 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 55 bin metrekare alan üzerine kurulan fabrikada, yılda 250 bin metrekaresi mermer ve 170 bin metrekaresi granit olmak üzere toplam 420 bin metrekarede üretim yapacak. Van Mermer Fabrikası Siirt, Hakkari, Van ve İran’dan kurulan Mermer Ocaklarından gelen Mermerleri işleyecek. Yaşanan depremlerin ardından açılışı geciken fabrika Haziran ayında faaliyete geçecek.

VAN'IN DIŞ TİCARET HACMİ ARTACAK

Üretilecek mermer ve granitin, yüzde 70'ini yurt dışına ihraç edeceklerini belirten Gökçenay Group Temsilcisi Gökçenay, Van'ın dış ticaret hacminin de artıracaklarını söyledi. Fabrikanın faaliyete geçmesinin birçok kişiye ekmek kapısı olacağını anlatan Gökçenay, şöyle dedi:

"Fabrika ve maden ocaklarımızda maden ve jeoloji mühendisi olmak üzere, yaklaşık 450 kişi istihdam edilecek. Tabi bu sayı yeni ocaklarımızın faaliyete geçmesiyle birlikte de artacak. Yani bu sayı 750 kişiyi bulacak." 

Fabrika için gerekli makineler geçen yıl 40 TIR ile İtalya'dan getirtildi. Makineler İtalya'dan getirtilince kurulumu da yine İtalyan mühendisler tarafından yapılıyor. Makinelerin kurulumunun ardında da fabrikada çalışacak kişilere İtalyan mühendisler tarafından da kurs verilecek. Yaklaşık 20 Milyon Euroya mal olan fabrikanın faaliyete geçmesiyle birlikte birçok kişi de iş sahibi olacak.

YATIRIMCILAR VAN'A GELSİN

Van'daki depremlerde herkes gibi kendilerinin de etkilendiğini fakat çabuk toparlandıklarını belirten Gökçenay, şöyle dedi:

"Çünkü biz bir istihdam alanı yaratıyorduk. O yatırımı durdurmak yanlış olurdu. Burada çalışan insanların bize güveni vardı. O güvenin ve yatırımlarımızın devam etmesi için kışında çalışmalarımıza devam ettik. Makinelerimizi İtalya'dan getirdik. Bu nedenle 5 aydır da İtalya'dan ustalar buradalar. Bizim personellere kurs verecekler. Çalışmalarımız şuanda devam ediyor. Biz bizim gibi yatırımcılarında buraya gelip yatırım yapmalarını istiyoruz. Ben depremden sonra yatırımcıların daha çok geleceğine inanıyorum. 2 yıl içerisinde de Van çok iyi toparlanacak. Yatırımcıların bu teşvik yasasından sonra daha çok geleceğine inanıyorum."



GÖ(FE/İD)