Denizli’nin büyük holdinglerinden Cafer Sadık Abalıoğlu Holding’in şirketlerinden Dentaş Kağıt’ın hisse çoğunluğuna sahip olduğu, İMKB’de işlem gören, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Dentaş Ambalaj ve Kağıt Sanayii’nin yüzde 79.3 hissesi Dunapack Mosburger’e satıldı. Abalıoğlu Holding tarafından yapılan açıklamada, şirketin 55 milyon 550 bin lira nominal değerli yüzde 79.3 hissesinin 110 milyon 386 bin dolar geçici hisse satış bedeliyle Avusturyalı Dunapack Mosburger’e 13 Aralık'ta İstanbul’da imzalanan sözleşmeyle satıldığı belirtildi. İMKB ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’na da bugün hisse satışı açıklaması bildirilirken, kesin hisse satışının Rekabet Kurumu’nun devre ilişkin izniyle gerçekleşeceği ve kapanış gününde hisse bedelinin ödeneceği, kesin hisse satış bedelinin ise kapanış gününden sonra 40 iş günü içinde belirleneceği açıklandı. Ayrıca Abalıoğlu Holding’in Dentaş Ambalaj ve Kağıt A.Ş.’deki binde 33 hissesi de 460 bin dolar karşılığında aynı şirket tarafından satın alındı.

Merkezi Denizli’de bulunan Dentaş Ambalaj ve Kağıt A.Ş.’nin Denizli’de 1977 yılında faaliyete geçen 120 bin metrekare alana kurulu fabrikası, Adana’da 2007 yılında faaliyete geçen 70 bin metrekare fabrikası ve Çorlu’da 2002 yılında faaliyete geçen 100 bin metrekare alana kurulu üç fabrikası bulunuyor. Dentaş Ambalaj ve Kağıt Sanayi A.Ş., 360 milyon metrekare oluklu mukavva üretim hacmi ve yüzde 10’luk pazar payıyla oluklu mukavva sektöründe Türkiye’de dördüncü sırada bulunuyor.

Hisse satış kararıyla ilgili Cafer Sadık Abalıoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"Temellerini babamız Cafer Sadık Abalıoğlu, arkadaşları ve ortakları ile birlikte 40 yıla yakın süre önce attığımız Dentaş Ambalaj bugün ülkemizin en büyük oluklu mukavva üreticilerinden biri haline gelmiştir. Her sene yapılan Türkiye’nin en büyük 500 firması arasında düzenli olarak yer almaktadır. Son dönemde ülkemizdeki ekonomik gelişmeler özellikle ambalaj sektörüne ilgiyi artırmış, bu anlamda sektöründe önemli bir konumda olan Dentaş bir çok yabancı yatırımcı firmanın ilgisini çekmiştir. Bu ilgi sonrasında stratejik ortaklık veya hisse satışı seçeneklerini değerlendirme düşüncesiyle başlatmış olduğumuz süreci iştirakimiz Dentaş Kağıt’ın, Dentaş Ambalaj’da bulunan hisselerini Prinzhorn Holding’e bağlı Dunapack Mosburger’e satmak üzere hisse satış sözleşmesi imzalayarak tamamlamış bulunmaktayız.”

STRATEJİK BİR KARAR

Ali Abalıoğlu, satışın holdingin aldığı stratejik bir karar olduğunu belirterek, “Bu karar Abalıoğlu Holding’in gelecek yıllarını şekillendirdiği sektör odaklanma çalışmalarında aldığı stratejik bir karardır. Abalıoğlu Holding olarak yatırımlarımızı, sahibi olduğumuz mevcut işlerimiz olan kalıplanmış selülozik kağıt, bakır ve tekstil sektörlerinde artırarak devam ettireceğiz. Bu alanlarda rekabet edebilirliğimizi, sürdürülebilir büyümemizi sağlamak amacıyla katma değeri yüksek ürünler üretmek için yatırımlar yapacağız. Bu sektörlerimizde büyümeye, istihdam yaratmaya ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Ayrıca, maden konusunda faaliyet göstermesi amacıyla yeni kurduğumuz Abalıoğlu Doğal Kaynaklar şirketimizde, enerji alanında elektrik üretimi konusunda ve perakende sektörüne pazarlama araçları sunan grubumuzun hizmet sektöründeki ilk şirketi olan Açıkkart’ta büyüme ve yatırım fırsatlarını değerlendiriyor olacağız” diye konuştu.

KARADENİZ’E SINIRI OLAN ÜLKELER

Satışla ilgili yazılı açıklama yapan Dunapack Ambalaj Genel Müdürü Alexander Enzenberg, gelişen bir pazar olan Türkiye’nin Dunapack için çok cazip bir ülke olduğunu belirtti. Enzenberg, “Şirketimiz Karadeniz bölgesinde çok iyi konumlanmıştır. Kasım ayı başında Güney Ukrayna’nın Kherson bölgesinde yeni ambalaj tesisini devreye aldık. Buna ilave olarak Romanya ve Bulgaristan’da üretim tesislerimiz vardır. Bu satın alma ile beraber Karadeniz’e sınırı olan ülkelerde 6 üretim tesisine sahip olmuş olacağız. Dentaş Ambalaj’ın satın alımı ile Dunapack 9 ülkede 14 oluklu tesisiyle faaliyet gösterir hale gelecektir. Dunapack şu anda Avusturya ve Polonya’daki 3 ana üretim tesisine yaklaşık 50 milyon euroluk modernizasyon yatırımı yapmaktadır” dedi.

Prinzhorn Holding, 12 ülkede 3 bin 650 çalışanı ile geri dönüşüm, kağıt ve ambalaj sektöründe pazar liderleri arasında yer alıyor. Dunapack ise 1,6 milyon tonluk yıllık geri dönüşümlü kağıt üretimi ve 1 milyar euro cirosuyla Avrupa’da kendi alanında üçüncü sırada bulunuyor.

ONB(İÖ/ESM)