Merkezi Ankara'da bulunan Mesih'in Kilisesi Derneği'nin temsilciliği olarak Esnaf Sitesi'nde bir dairenin düzenlenmesiyle açılan Laodikya Kilisesi tartışmalara yol açtı. Konu Denizli Belediye Meclisi'nde gündeme geldi. MHP grubu soru önergesiyle kilisenin açılmasına belediyenin izin verip vermediğini sordu. Site yönetimi ise kilisenin kapatılması için Valilik ve Belediyeye dilekçe verdi. Tartışmalar ve tepkiler üzerine kilisenin pastörü Denizlili İsmail Serinkan yazılı açıklama yaparak, "İsteğimiz yalnızca inancımızın gereği olan ibadetimizi, bizim için kutsal mabet olan kiliselerde yerine getirebilmektir. Denizli bir avuç Hıristiyan'ı kendi içinde barındıramayacak mı?" dedi. Kilise talebasını indirerek çalışmaları dernek temsilciliği olarak yürüteceklerini belirtti.

Pastör İsmail Serinkan'ın yaptığı yazılı açıklamadan iki gün sonra Esnaf Sitesi'nde bulunan kilise tabelası indirildi ve yerine Mesih'in Kilisesi Derneği Denizli Temsilciliği tabelası asıldı.

"BELEDİYENİN TAVRI YANLIŞ" İDDİASI

Kilisenin tabelası değişti ancak tartışmalar bitmedi. MHP İl Başkanı Mehmet Fevzi Yeniçeri, düzenlediği basın toplantısında Denizli Belediyesi'ni eleştirdi ve kilise açılması sürecinde belediyenin tavrının yanlış olduğunu söyledi. MHP'li Belediye Meclis üyeleri İbrahim Açıkgöz, Özcan Acar ve Ali Lütfi Eren'le birlikte basın toplantısı düzenleyen Yeniçeri, "Esnaf Sitesi'nde açılan kilise Denizli Belediye Meclisi'nde MHP tarafından gündeme getirilmiştir. Gündeme getirirken de kesinlikle provokasyon amacı gütmedik. Altını çizerek olayın çok farklı olduğunu söyledik. Din ve vicdan hürriyetine inancımız sonsuz. Biz soru önergesi verdiğimizde oturumu yöneten başkan yardımcısının `Biz de konuyu basından duyduk' demesi son derece dikkat çekicidir ve Denizli başıboş değildir. İlin mülkü amiri vardır, belediye başkanı vardır" diye konuştu.

Kilise açmanın yasal bir prosedürü olduğunu belirten Yeniçeri, "Kilise açılacaksa kanunlar çerçevesinde açılmalıdır. Din ve vicdan özgürlüğüne lafımız yok. Ancak kuralları içerinde olması gerekir. Orada var burada olsa ne olur denmesi devleti devlet olmaktan çıkarır. Olay sadece kilise açılması olayı değildir. Kilise açılması için belediyeye başvuru yapılmışsa bu başvuru nerededir? Böyle bir başvuru varsa konunun belediye meclisine gelmesi gerekir. Şimdiye kadar neden getirilmemiştir. Kilise olarak açıldığı söylenen yer imar planında konut olarak görünmektedir. Başvuru varsa meclise getirilip ibadethane olarak imar planına işlenmelidir. Denizli Belediyesi'nin bu olaydaki tavrı çok yanlıştır. MHP olarak tavrımız nettir. Her şeyin yasalar çerçevesinde Denizli halkını rahatsız etmeyecek şekilde olmasıdır" dedi.



ONB(AÖ/AAA)