Trafik Kazalarını Önleme Derneği Denizli Şubesi Başkanı Tevfik Karataş, Karayolu Trafik Güvenliği Haftası nedeniyle dernek yönetim kurulu ve Denizli Sürücü Kursları Derneği yöneticileriyle birlikte Denizli Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. 2010 yılında Denizli'de 12 bin 864 trafik kazası olduğunu, 59 kişinin öldüğünü, 3 bin 533 kişinin yaralandığını belirten Karataş, geçen yıl ise 15 bin 855 trafik kazasında 83 kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 bin 969 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

HASTANEDE ÖLÜMLER DAHİL DEĞİL

AB ve Dünya Sağlık Örgütü'nün trafik kazasından sonra 30 gün içinde ölenleri istatistiklere dahil ettiğini anlatan çeken Karataş şunları söyledi:

"Ancak, Türkiye'de ambulans ve hastanede ölenler istatistiklere dahil edilmiyor. İstatistiklere hastanedeki ölümler de dahil edilmeli. Türkiye'de yol güvenliği konusunda aşırı sosyal kayıtsızlık söz konusu. Bu kayıtsızlık sadece yol kullanıcı davranışlarında değil, yönetim kademelerinde, politikacılarda, yasal ve yönetsel süreçte, medyada ve sade vatandaşta da var. Kaza mağdurlarının sayısının azaltma amacı, gündelik yaşamda öncelik taşımıyor. İnsanlar karayolu kazalarını kişisel bir problem gibi görmüyor. Bireysel olarak karayolu kaza sonuçlarından nadiren etkilendiklerini düşünüyor."

TELEFONLA KONUŞMA KAZA RİSKİNİ 4 KAT ARTIRIYOR

Araç kullanırken cep telefonu ile konuşma halinde kaza olasılığının 4 kat arttığına vurgu yapan Karataş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cep telefonu kullanırken sürücünün refleks süresi yüzde 18 azalıyor ve bu da duruş mesafesini uzatıyor. Direksiyonu tek elle kullanmak kontrolü yüzde 25 zayıflatıyor. Araç kiti veya kulaklık kullanılsa dahi dikkat dağılımı kazaya neden oluyor. Trafikte cep telefonu kullanmak tehlikelidir. Bu tamamen ortadan kaldırılabilecek risktir. Bunu yapabilirsiniz."



ONB(AÖ/COŞ)