Denizli’deki çeşitli hastanelerde çalışan yüzlerce doktor, Dr. Ersin Arslan’ın Gaziantep’te hasta yakını M.G. tarafından öldürülmesini iş bırakarak protesto etti. Beyaz önlükleriyle cinayete isyan eden doktorların eylemi ilk olarak Denizli Devlet Hastanesi’nde başladı. Daha sonra Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi önünde toplanan doktorlar, son olarak da Servergazi Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde toplanarak sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etti. Eylem boyunca doktorlar, acil hastalara müdahale dışında çalışmadı.

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan protesto ve işi bırakma eylemine Denizli Tabip Odası, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası ve sendikalar da destek verdi. Oda ve sendika başkanları da yaptıkları açıklamalarda olaya tepki gösterdi. PAÜ Hastanesi’nde çalışanlar adına konuşan Göğüs Cerrahi Servisi’nde görevli Doç. Dr. Gökhan Yüncü, Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın görevini yaparken bıçaklanarak öldürülmesini şiddetle kınadıklarını belirtti. Doç. Dr. Yüncü, "Bu cinayet, sağlık alanında yaşananlarla ilgili derslerle doludur. Birincisi, hastaların algılarının çarpıtılması ve kışkırtılması; ikincisi, yetkililerin sağlık çalışanlarını küçültücü, aşağılayıcı, değersizleştirici açıklamaları ve tutumlarının yarattığı olumsuz sağlık ortamı; üçüncüsü, sağlık hizmetlerinde yaygınlaşan piyasa ilişkilerinin hastaları müşteri haline getirmesi ve sağlık hizmetlerinde müşteri taleplerinin belirleyici hale gelmesi" dedi. Doç. Dr. Yüncü, yaşananların doğası gereği şiddeti peşinden getirdiğini ifade ederek, "Ne yazık ki son yaşanan cinayet bu sürecin bir parçasıdır. Hasta hakkı ve doktor hakkı dengeleri bozulmuş durumda. Hekimin düşman olarak görüldüğü, silahlarla saldırıldığı bir durumda göğüs cerrahisi gibi riskli branşlarla uğraşan hekimler olarak, 'Bu riski alabilir miyiz?' diye düşünebiliriz. Bu duruma geldik artık" diye konuştu.

Açıklamaların ardından eyleme katılan 500’ye yakın doktor ve sağlık çalışanı beyaz önlükleriyle hastane önünden rektörlük binasına kadar yürüdü. Doktorlar, rektörlüğe sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesini isteyen dilekçe verdi.



RÇ(İÖ/CK)