Mardin'deki Süryanilerin Noel Bayramı'nı kutlamak için Kırklar Kilisesi'ni ziyaret eden CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, kilise papazı Gabriyel Akyüz tarafından karşılandı. Akyüz, Mardin ve ilçelerinde yaşayan Süryani cemaatinin yaşantısı ile kilise tarihi hakkında Baykal'a bilgiler verdi. Baykal'ın, sorunlar olup olmadığı sorusuna papaz Akyüz, "Yüzyıllardan beri Mardin'de Müslüman kardeşlerimiz ile birlikte hoşgörü ve barış içinde yaşıyoruz. Mardin'deki bütün kiliselerimiz ibadete açık. Çok şükür bir sorunumuz yok" yanıtını verdi.

Kilisenin ibadet yapılan bölümünü gezen Baykal, tarihi el yazmalı İncil'i de bir süre inceledi. Papaz Gabriyel Akyüz, burada kendi yazdığı Süryanice kitabını hediye ederek kendisine bayram olması hasebi ile yapılan Süryani çöreğini ikram etti.

Kiliseden sonra, kiliseye komşu olan ve Hz.Muhammed'in sahabelerinden birinin mezarının bulunduğu Şeyh Çabuk Camisi'ni ziyaret eden Baykal, burada bir süre dua etti. Cami imamı Selahattin Sadioğlu'ndan caminin tarihi hakkında bilgi alan Baykal, Türkiye'yi ayakta tutan ve dünyaya örnek olması gereken görüntünün Mardin'de vücut bulduğunu söyledi.

Cami cemaati ile bir süre sohbet eden Baykal, daha sonra CHP'li il yöneticisi Mehmet Çiftsüren ve Merkez İlçe Başkanı Hıdır İnan eşliğinde çarşı esnafını ziyaret etti. Esnafı tek tek dolaşarak sıkıntılarını dinleyen Baykal, son olarak Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'ni ziyaret etti. Müzedeki tarihi eserleri ziyaret eden Baykal, burada eski el işi makinelerin çalışmasını denedi. Buğday öğütme taşlarını çalıştıran Baykal, hiçbir fırının bu tadı vermediğini ifade etti.

Mardin Kalesi ve Mezopotamya Ovası'nı, Şehidiye Camisi'nin avlusunda bir süre izleyen Baykal, caminin minaresi karşısında büyülendiğini dile getirdi. Burada yaptığı konuşmada, Mardin'in çok özel bir yer olduğunu belirten Baykal, "Aynı anda yolun bir tarafında bin 600 yıllık bir kilise, diğer tarafında yüzlerce yıllık bir cami. Bu Mardin'in özelliği ve güzelliği. İkisi bir arda huzur içinde, barış içinde yaşıyorlar. Mardin'in hem tarihi, hem estetiği özelliği olan caminin minaresi olağanüstü bir güzelliğe sahip. Mardinliler Süryani'si, Müslüman'ı ile kardeşçe yaşıyor. Bir kez daha Mardin'in o dar sokaklarında sinmiş bu kültürü ciğerlerimize çektik. İnsan burada zihniyle de yenileniyor tazeleniyor" dedi.

Deniz Baykal'a Aydın Milletvekili Prof. Lütfü Baydar, eski bakanlardan Mehmet Sevigen, Diyarbakır il eski başkanı Muzaffer Değer ve Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan da gezi boyunca eşlik etti. Baykal, geceyi kentte geçirip, yarın Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne giderek Şerafettin Elçi'nin ailesine taziye ziyaretinde bulunacak.

AA,NG(GG/SSA)