CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, beraberindeki milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan ve Arif Bulut ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni (AGC) ziyaret etti. AGC Başkanı Mevlüt Yeni ile bir süre sohbet eden Baykal, daha sonra gazetecilerin sorusunu yanıtladı. Kazanın sorgulanması ve bir daha benzerlerinin meydana gelmemesi için önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Baykal, şunları söyledi:

"Türkiye'de bir süreden beri büyük sıkıntıların kuşattığı bir durumla karşı karşı karşıyayız. Milletçe büyük üzüntüler yaşıyoruz. Birbiri ardından yaşanan terör olayları ve o terör olaylarının yol açtığı can kayıpları hepimizi çok derinden sarstı. Bu acıları yaşarken birdenbire şimdi çok büyük bir faciayla karşı karşıya kaldık. Afyonkarahisar'daki cephanelik infilak etti. Çok ciddi bir can kaybıyla karşı karşıya kaldık."

"KAZANIN SORGULANMASI GEREKİR"

Binlerce ailenin Afyonkarahisar'daki patlama sonrası yakınlarının orada olup olmadığı yönünde tereddüt ile karşılaştığını anlatan Baykal, olay yerinin kapsamlı ve güvenli olarak incelenerek patlamanın hangi şartlarda ortaya çıktığının anlaşılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Baykal, şöyle konuştu:

"Saat 21.00'de bir patlamanın olduğu anlaşılıyor. Bu konu gerçekten normal bir çalışma düzeni içinde her an ortaya çıkabilecek bir tesadüfi olayla ilgilidir ya da değildir. Eğer böyle bir tesadüfi olayla ilgiliyse oradaki çalışma koşullarının yeniden düşünülmesi lazım. Bu kadar vahim bir sonuç ortaya koyabilecek çalışma düzenini kabul etmek mümkün değildir. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alınması gereken bir durum var demektir. Eğer bu gerçekten siyasi yönü olmayan bir kazadan ibaretse bu kazayı kabul etmek de mümkün değil. Bu kazanın da sorgulanması gerekir. Bu kazanın da niçin, nasıl çıktığını ve bir daha böyle bir kazanın olmaması için tedbirlerin alınması gereği vardır. Şimdiye kadar o tedbirlerin neden alınmadığının sorgulanmasına ihtiyaç vardır. Bunun daha önce bütün milleti tedirgin eden nitelikteki olayların bir uzantısı, onların bir parçası olması ihtimali varsa bu tabi çok farklı bir olaydır. Büyük üzüntü içerisindeyiz."

Türkiye'de birçok konunun aydınlatılamadığını ve Suriye'de düşen uçağın hala açıklanamadığını aktaran Baykal, yaşanan benzer faciaların da iç yüzünün aydınlatılmadığını dile getirdi. Baykal, Afyonkarahisar'daki olayın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri dahil olmak üzere Türkiye'nin terörle mücadeledeki askeri yönteminin, ülkeyi yönetenlerin, sorumluluk taşıyanların, kurumların kendini sorgulaması gerektiğini aktardı. Baykal, yaşanan kaza sonrası tüm vatandaşların etkilendiğini belirterek, "Her sabah 70 milyon ölüyoruz ve yeniden diriliyoruz. Yeter artık. Buna bir çare bulmak lazım" dedi.

SEÇİMİN ÖNE ALINMASI SAĞLIKLI DEĞİL

Baykal, bir gazetecinin yerel seçimlerin 2013'e alınması hakkındaki görüşlerini sorması üzerine, "Bunu çok sağlıklı bulmadığımı ifade etmeliyim. Ama 2013'e alınacak. Şartlar öyle değerlendirilmiş iktidar tarafından buna destek vermeyi kararlaştırmış bir muhalefet partisi de var. Böyle olursa 2013 Ekimi'nde sanırım yerel seçimler yapılacaktır" diye konuştu.

Baykal, milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması konusuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yargıya biz gerekeni söyledik" açıklamasını eleştirdi. Başbakan Erdoğan'ın bu sözünü anlamakta güçlük çektiğini dile getiren Baykal, "Ne oluyor, nedir göreceğiz bakalım. Bir dil sürçmesi midir? Talimat başka bir merciye mi verilmiştir? Bizim anlayışımıza uygun kavramlar değil bunlar" diye konuştu.

"SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNDE HESABIM YOK"

Baykal, internetteki Twitter, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerine mesafeli olduğunu ve kendisi adına açılmış hesabı olmadığını söyledi. Kendisi adına açılmış sitelerin yayın yaptığını duyduğunu aktaran Baykal, bugün de kendi adına açılmış sitelerin hacklendiğini ve altına 'Biji Apo' yazısı yazıldığını öğrendiğini belirtti.

Dış politikada Suriye konusunun Türkiye için hayal kırıklığı olduğunu aktaran Baykal, bu sorunun önemli yansımaları olduğu ve iktidarın inandırıcılığının sarsılmasına yol açan bir etki yarattığını söyledi. Suriye ve İran politikasındaki hatalardan dolayı terör olaylarının Türkiye'ye çok önemli bedel ödettiğini dile getiren Baykal, Şemdinli ve Beytüşşebap'taki olayların dış politika yanlışlarından kaynaklandığını herkesin bildiğini belirtti.

BAKANLAR NİYE SOKAKTA RAHAT DOLAŞAMAZ HALDE?

Baykal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Terörü sadece şehit sayısıyla ölçmek doğru değil. Şehit sayısındaki artış üzüntü verici ama olay ondan ibaret de değil, ötesi var. Alan hakimiyeti tartışmaları var. Neden Türkiye belli coğrafyalarda bu sıkıntıları yaşamak zorunda kaldı? Bakanlar niye sokakta rahat dolaşamaz halde? Yapılmış iddiaları telaffuz etmek bile istemiyorum. Habur, Oslo politikasının izlendiği dönemde terör örgütleri ülkenin belli coğrafyalarında alan hakimiyetini iktidarın yardımıyla tesis etmiş değiller midir? Şimdi o alan hakimiyetinin sonucu olarak ortaya çıkan bu tabloyu nasıl izah edeceğiz?"

Baykal daha sonra, AGC Başkanı Yeni ile AGC Basın Müzesi'ni gezdi, ardından hatıra fotoğrafı çektirdi.



TY(SU/İD)