Tarihi Likya Yolu üzerindeki taş evler, M.Ö 2'nci yüzyıldan kalan İson Kalesi'nin hemen yanı başında yer alıyor. Turistlerin bölgede sık sık ziyaret ettiğini evler, alternatif turizme kazandırılacak. Her birinin geçmişi 200- 212 yıl arasında değişen 45 evden, ilk etapta 2 derslikli eski ilkokul binası ve 10 ev restore edilecek. Beymelek Belde Belediyesi tarafından hazırlanan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) kredi desteğiyle başlayan restorasyon çalışmaları, Nisan 2013'te sona erecek. Nabizade Nazım'ın 1880 yılında Türk edebiyatının ilk realist köy romanı 'Karabibik'i yazdığı ve romana konu olan taş evler, yörede yaşayan Türk insanının göçebe hayattan yerleşik düzene geçerken yaptığı ilk evler olma özelliğini taşıyor. Dönemin sivil mimari örneklerini taşıyan evler, pansiyon olarak hizmet verecek.

ASLINA UYGUN RESTORASYON

Restoran çalışmaları kapsamında okul ve evlerin çatıları, ahşap doğramaları, tabanları yenileniyor. Bazı evlerin ise dış cepheleri yeniden taşla örülüyor. Evlerin dış ve iç kısımları da sıvanıyor. Tamamlandığında pansiyon olarak kullanılacak evlerin içi ise ahşap eşyalarla dekore edilecek. Çalışmalar kapsamında bölgeye giden yollar da doğal dokuya uygun olarak taşla kaplanıyor.

BAKA'DAN 193 BİN LİRA HİBE

Beymelek Belediye Başkanı AK Partili Osman Güngör, belediye olarak bu evlerin restorasyonu için bir proje hazırladıklarını belirterek şunları söyledi:

"İlk etapta 10 evin restorasyonunu kapsayan projeye, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) destek vermeye layık gördü. Toplam 214 bin liraya mal olacak restorasyon çalışmaları için BAKA 193 bin 580 lira hibe verdi. Geri kalanını da Beymelek Belediyesi olarak biz karşılayacağız. Restore edilen evleri pansiyon ve butik otel olarak değerlendirip, alternatif turizmin hizmetine sunmayı planlıyoruz."

NİSAN 2013'TE BAKAN AÇACAK

Taş evlerin özellikle Likya Yolu'nda yürüyüş yapan doğaseverler için alternatif bir konaklama alanı olacağını ümit ettiklerini belirten Başkan Güngör, "Bu evlerin içini doğal dokusuna uygun olarak ahşap eşyalarla dekore edeceğiz. İçine konulacak yatak, yorgan, masa, sandalye gibi demirbaşların da ihalesini yaptık. 15 Ocak 2013'te firma bize teslim edecek. Bu bağlamda projeyi yüzde 90 gibi tamamlamış olacağız. Taş evleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın programının uygun olduğu bir günde Nisan 2013'te açacağız" dedi.

Beymelek Belediyesi'nin girişimleriyle yaptırılan taş evlerin restorasyon projesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden şehir plancısı Prof. Dr. Bülent Özdil tarafından hazırlandı. Proje bedeli, Beymelek Belediyesi'nin de üye olduğu Tarihi Kentler Birliği tarafından karşılandı.



AA(HA/COŞ)