Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi İçkale Mevkii'nde bulunan ve 1990'lı yılarda Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Cezaevi ve Adliye binasının bulunduğu alanda bir süre önce başlatılan restorasyon çalışması sırasında insanlara ait kafatası çıkması üzerine, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı el koydu. Savcılık gözetiminde sürdürülen kazılarda bugüne kadar 23 kişiye ait kafatası ve kemikler bulundu. Savcılığın iş makinleri ile kazı yapılması için başvurduğu Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, bölgenin birinci derece SİT alanı olması ve iş makinelerinin arkeolojik buluntulara da zarar verebileceği gerekçesiyle reddedilmişti. Diyarbakır İl Özel İderesi'nden görevlendirilen personelle yürütülen kazılara bugün kentteki yoğun kar yağışı nedeniyle ara verildi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kafatası ve kemiklerin bulunmasıyla ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan değerlendirme yaptı. Hiçbir insanlık suçunun tarihin karanlığında kalmayı başaramadığını dile getiren Demirtaş, şöyle dedi:

"Diyarbakır JİTEM merkezinde çıkan, kayıp insanlara ait hatıralara karşı büyük sessizlik var. Tıpkı kayıp edildikleri zamanlarda olduğu gibi. Ancak hiçbir insanlık suçu tarihin karanlığında kalmayı başaramamıştır. Bu suçlar da örtülemeyecektir, hiç olmamış gibi davranmak nafiledir."

Demirtaş, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın çıkan insan kemikleriyle ilgili "Bölgede heyelan olmuş olabilir' sözlerine atıfta bulunarak, "Bir aklı evvel de 'heyelan olabilir' demiş. Evet muhtemelen M.Ö. 1200'lü yıllarda meydana gelen heyelanda ölen BDP'lilerdir" dedi.



MT,SS(GG/İD)