Midyat'ta açık alanda yapıyan BDP Midyat ilçe kongresine katılan Selahattin Demirtaş, 'Midyat kalesini fethetmeye hoş geldin' pankartıyla karşılandı. Kongre öncesinde partinin seçim otobüsü üzerinden toplanan kalabalığa hitap eden Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özer ve Midyat Kaymakamı Fatih Akkaya'yı hedef aldı.

Kaymakam Akkaya'nın, Ak Parti ilçe teşkilatını ziyaret ettiği ve burada BDP'yi kastederek "Midyat onların kızıl elması. Midyat kaledir, burayı mahalli seçimlerde kaybetmemek lazım. Burası gitti mi veya düştü mü, onlar için büyük anlam ifade edecektir" dediği iddiasını gündeme getiren Demirtaş, şunları söyledi:

"Burada partimiz ilçe kongresini yapacak, burada partinin eş genel başkanı Midyat halkına seslenecek. Ama beyefendi polisleri dizmiş oraya, sanki savaş olacak. AKP ilçe kongresi yapınca kaymakam efendi gidip tebrik ediyor. BDP’nin ilçe kongresine panzerleri, robocopları gönderiyor. Eğer sen tarafsız kaymakamsan, eğer sen devletin kaymakamıysan BDP’nin ilçe kongresi sonrası gelirsin, ilçe başkanını tebrik edersin ve inşallah dersin ki, 'Bir sonraki seçimde BDP kazanır' o sözleri burada da söylersin. Yok, eğer devletin değil, AKP’nin kaymakamıysan, bugün istifa eder gider AKP ilçe teşkilatına üye olursun, biz de saygı duyarız. Ama devletin atanmış memuru olarak devletin gücünü burada bize karşı kullanıp AKP’yi güçlendirmeye çalışırsan, bu halk seni tanımayacak. Senin kaymakamlığını tanımayacağız. Bundan da haberin olsun. Devletin gücünü bize karşı kullanmaya kalkarsan biz burada bunun hesabını senden soracağımıza dair halkımızın huzurunda söz veriyoruz."

"BAŞBAKAN VE GENELKURMAY BAŞKANI BİLİYOR"

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin sınır kesimine 34 kişinin öldüğü olaya değinen Selahattin Demirtaş, operasyon emrinin kim tarafından verildiğini, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı tarafından bilindiğini ileri sürdü. Başbakan Erdoğan'ın Mardin'i ziyareti sırasında yaptığı, "Üç koldan araştırıyoruz" sözlerini değerlendiren Demirtaş, şunları söyledi:

"Ya neyi araştırıyorsun? Savaş uçaklarını kaldırdınız mı? Emri verdiniz mi? Verdiniz. Orada çocuklar siviller olduğunu biliyor muydunuz? Biliyordunuz. 'Bombalayın' dediniz mi? Dediniz. Neyi araştırıyorsun? Her şey bu kadar netken sen 2.5 aydır neyi araştırıyorsun. Bunlar bizim acılarımızla bile alay edecek kadar pervasızlaştılar. Ben sana basit bir soru sormuştum. Bu emri kimin verdiğini bilmiyor mu başbakan? Bilmez mi? Genelkurmay Başkanı bilmez mi? Oradaki çocukların siviller olduğunu, köylüler olduğunu, oradaki askeri yetkili de, köylüler de korucular da, saatlerce telefonla tugaya bildirmişler. Kayıtlar ortada. 'Onlar bizim çocuğumuzdur. Onlar 5 saat önce oraya giden bu köylülerdir' diyen yetkilileri Ankara’dakiler dinlememiştir. 'Vurun' demişlerdir. 'Bedeli ne olursa olsun bombalayın' demişlerdir. Bu kadar nettir her şey."

Bombalama emrini verenin ölenlerin Kürt olduklarını bildiği için bunu yaptığını ileri süren Selahattin Demirtaş, "Çünkü biliyor ki 'bombalayın' dediği yer Marmaris değil, çünkü biliyor 'bombalayın' dediği yer Rize Kalkandere değil. 'Bombalayın' dediği yer, Alanya, Kaş, Fethiye değil. 'Bombalayın' dediği yer Uludere Roboski’dir. O yüzden içi rahattır, 'bombalayın' diyor. Çünkü biliyor ki orada o çocuklar parçalansa bile Kürdün Allah’ından başka kimsesi yoktur. Onu da biliyor" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın Uludere'de yaşamını yitiren 34 kişinin ölümünden sorumlu olduğunu öne süren Demirtaş, aradan 2.5 ay geçmesine rağmen Başbakan Erdoğan'ın bu yüzden taziye için köye gidemediğini ileri sürdü.

BB(GG/ESM)