Diyarbakır'da bulunan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine yönelik müzakere konusundaki eleştirilerini değerlendiren Demirtaş, şunları söyledi:

"Başbakan'ın müzakereye başından beri niyeti yok. Adeta dersi kaynatan çocuklar gibi sürekli gündem değiştirme ve saptırmaya çalışıyor. Bizimle ilgili söyledikleri de nezaketsizliğin ötesinde cehaletin göstergesidir. Yani burada BDP'den hangi kararı almasını bekliyor ki. Karar alması gereken iktidar ve hükümetin kendisidir. Asıl muhatapsızlık yaşayan biziz. Karşımızda bir muhatap göremiyoruz. Cemaat mi, ara sıra bizimle görüşen bakanlar mı, ordu mu, hükümet mi muhatap belli değil."

'AKP KÜRT'LERE DÜŞMANLIKTAN VAZGEÇMELİ'

Demirtaş, şu anda hükümetten randevu talep etme durumunda olmadıklarını, çağrılarını yaptıklarını ve gelen çağrılara olumlu cevap verdiklerini kaydeder şunları söyledi:

"Karşımızda ciddi samimi cesur irade görürsek biz müzakere yürütürüz dedik. Ama bize 'PKK'ya Öcalan'a düşmanlık yapacaksınız ve sizi seçen tabana seçmene ihanet edeceksiniz' gibi bir dayatma ile geleceklerse kusura bakmasınlar. Bugün Ankara'da yargılanan Kenan Evren de Kürt halkını birbirine düşman etmeye çalıştı ama bunu başaramadı. Kürt halkı artık Ortadoğu'da bir iradedir. AKP bunu artık net olarak anlamak durumundadır. AKP, Ortadoğu'daki 40 milyon Kürt ile barış arayışına girmek durumundadır. AKP'nin Kürtlere düşmanlıktan vazgeçmesi gerekir. Başbakan bize hakaret eder, şantaj ederek, bu sorunların çözümünde tek bir milim dahi ilerlemeyeceğini görmek durumundadır. Bu mesele ciddi bir meseledir. AKP, BDP ile ilgili konuşurken daha saygılı, daha ciddi olmalı ve değerlendirmelerini daha anlaşılır ve çözüme hizmet eder ölçüde yapmalıdır. Şu anda barış ve çözümün niyetini AKP'de okuyamıyoruz. BDP olarak her zaman hazırız."

'GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLAMALI'

Geçmiş dönemde İmralı ve Oslo'da yürütülen görüşmelerin benzerlerinin yeniden başlaması gerektiğini savunan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu defa sürece BDP'nin ve BDP ile birlikte akil insanlar ve sivil toplum kuruluşlarının dahil olması lazımdır. Oturulup konuşulmadan mesele anlaşılmaz. Siyasi atışmalar ve polemiklerle çözülemeyecek kadar kapsamlı bir sorundur. Bu konuda adım atması gereken, yetki sahibi olan hükümettir. Ama karşımızda sürekli bizi ezmeye, hakaret etmeye çalışan güç varken, buna karşı yalvaran bir dil kullanamayız."

'TEŞVİK PAKETİ, KÜRTLERİ SUSTURMAK İÇİN VERİLEN RÜŞVETTİR'

Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı yeni teşvik paketinin bölgedeki sanayici ve işadamlarının taleplerini kısmen içerdiğini söyledi. Demirtaş şöyle konuştu:

"Ama bugüne kadar 30 yıl boyunca yapılan bütün teşvik paketlerinden Doğu ve Güneydoğu'nun aldığı teşvik yüzde 9 civarındadır. Geri kalan Türkiye'nin diğer Batı illerine gitmiştir. Bu paketler, bölgesel gelişmişlik farklarını artırmaktan başka bir işe yaramamıştır. Son açıklanan paket de, oluk oluk kan akan bir yaraya merhem sürmeye çalışmaktır. Zihni alt dünyasında Kürtlere rüşvet vererek, Kürt işadamlarına rüşvet vererek, 'Biz bölge insanının, Kürt halkının sesini önemli şekilde kısabiliriz' şeklinde zihni alt yapısı vardır. Hükümetin yapması gereken ilk şey önemli ölçüde bölgenin barışını güçlendirmek, geliştirmek, demokrasiyi güçlendirmek ve ekonomik yatırımları bölgeye kanalize etmektir"

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın çevresinde kendisini bilgilendiren ekibi değiştirmesi gerektiğini, çünkü bu ekibin kendisini yanlış bilgilendirdiğini de iddia etti.

FA,BB(GG/COŞ)