BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin grup toplantısında, "PKK her türlü silahlı faaliyetlerine son versin, hükümette her türlü askeri operasyonu durdurup siyasi hep birlikte siyasi çözüme şans tanısınlar" demesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Demirtaş, "Çağrılar yaparak yol haritası üretiyoruz. Atılması gereken adımları söylüyoruz. BDP'nin kanatları kırılıyor, ondan sonra BDP'nin uçması isteniyor. Kanatsız bir BDP'yi nasıl uçurabiliriz. Bu kadar insanı tutuklarsanız biz BDP olarak üzerimize düşen rolü oynayabiliriz" dedi.

Kendilerinin bu acıları durdurabilmenin, ölümleri durdurabilmenin en hızlı ve gerçekleşebilir yolunu önerdiklerini belirten Demirtaş, "PKK tüm silahlı faaliyetlerine son vermeli ve hükümet operasyonları durdurduğunu açıklayabilmelidir. Başka türlü bu kanı nasıl durdurabiliriz? Siyasi çözüme şans tanınmalıdır. Çünkü biz artık silahla ve çatışmayla, hükümetin de PKK'nın sonuç almayacağını biliyoruz. O halde bu gençler neden ölüyor? Bugünkü çağrımızda budur. Karşılık bulmasını umut ettiğimiz çağrılardır. BDP'nin samimi ve yürekten çağrısıdır. Karşılıklı silahlar sussun. Eller tetikten çekilsin. Gençlerimizi ve kardeşlerimiz ölmesin. Kürdüyle, Türküyle gerçekten samimi olarak 'Analar ağlamasın' diyorsak bu çağrılarımız karşılık bulsun istiyoruz" diye konuştu.

"BDP her gün bu konuda bir çaba sarf ediyor" diyen Demirtaş şunları söyledi:

"Çağrılar yaparak yol haritası üretiyoruz. Atılması gereken adımları söylüyoruz. Fakat siyasetin kanatları açılmıyor. Nefessiz bırakılmaya çalışılıyoruz. BDP yok edilmeye çalışılıyor. Kolumuz kanadımız kırılıyor. BDP'nin kanatları kırılıyor ondan sonra BDP'nin uçması isteniyor. Kanatsız bir BDP'yi nasıl uçurabiliriz. Bu kadar insanı tutuklarsanız biz BDP olarak üzerimize düşen rolü oynayabiliriz. Bunları anlatmaya çalıştığımızda 'BDP şart koşuyor' deniliyor. Kusura bakmasınlar. Elimizden kanatları almaya çalışıyorlar ve biz buna rağmen onurumuzla dik durmaya çalışıyoruz. Barış istiyoruz. Akan kan dursun istiyoruz. Karşılıklı dilin, üslubun ve söylemin de değişmesi gerekiyor. Bu ölümlerde sorumluluk varsa bütün siyasetçilerin ortak sorumluluğu ama her şeyden önce iktidarı elinde bulunduran hükümetin sorumluluğudur. Biz de atılacak her türlü samimi barış girişimine ve çıkacak bütün projelere destek sunarız. Bizim de projelerimiz var. Herkes ile tartışmaya ve ortaklaşamaya hazırız. "

Leyla Zana'nın yurt dışında olduğunu belirten Demirtaş, "Bizim Leyla Hanım ile bir görüşememe sorunumuz yok. Yurt dışından döndükten sonra tabi ki bloğumuzun bir milletvekili olarak kendisiyle görüşeceğiz" dedi. 

Tahsin GÜNER / ANKARA