Kuzey Irak'tan yayın yapan internet sitelerinin haberine göre, Kuzey Irak'ın Erbil Kenti'nde BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, milletvekilleri Leyla Zana, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Nazmi Gür, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Basına kapalı yapılan görüşmede, 3 yıldan bu yana yapılması gündemde olan Kürt Ulusal Konferansı'nın hazırlıklarının gündeme geldiği belirtildi.

Erbil'deki gazetecilerle bir araya gelen Ahmet Türk, Kürtler'in yaşadığı 4 ülkede özgür olmasını istediklerini söyledi. Türk, "Biz Araplar'ın, Türkler'in, Farslar'ın düşmanı değiliz. Haklarımızı istiyoruz. Biz halkların kardeşliğini güçlü kılmak istiyoruz. Kürtler'in haklarını elde etmesi ile ilgili 'Kürt baharı' 50 yıl önce başladı" dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, şimdi Kürtler'in önünde çok iyi imkanlar olduğunu ve bir an önce Kürt Ulusal Konferansı'nı gerçekleştirmek gerektiğini söyledi. Demirtaş, "Bize göre PKK dahil bütün Kürt örgütleri bu konferansa katılmalıdır. Türkiye, Kürt sorununu kabul etmek ve çözmek zorundadır"dedi.

MAHMUR'A ZİYARET

Erbil'deki temaslarını bitiren heyet üyeledi daha sonra 1990'lı yıllarda baskı gördükleri gerekçesiyle Şırnak ve Hakkari'den Kuzey Irak'a göç eden yaklaşık 12 bin kişinin kaldığı BM gözetimindeki Mahmur Kampı'na gitti. Kampta çatışmalarda ölen PKK'lıların evlerini ve taziye çadırına ziyaret eden heyet adına konuşma yapan Ahmet Türk, AK Parti hükümetinin Kürt sorununu diyalog yoluyla çözmek istemediği için İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan'a tecrit uyguladığını söyledi.

BARZANİ, PKK'NIN SİLAH BIRAKASINI İSTEMİŞTİ

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Erbil'de düzenlenen Muhabat Cumhuriyeti Anma Konferansı'nda önceki gün yaptığı konuşmada. Kürt Ulusal Konferansı'nın da bu yıl yapılabileceğini söyleyip, şöyle demişti:

"Eğer PKK'nın iyi niyet gösterip savaşı durdurarak barış için siyaset yapma ihtimali varsa, bu yıl her parça Kürdistan'dan davetliler ile Kürdistan Ulusal Konferansı yapılabilir. Bu konferansta, Kürtler dünyaya ve komşu devletlere çalışmalarını siyaset ve diyalog üzerine kurduklarını söyleyecek ve PKK da silahlı mücadeleyi bırakacak"