BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, beraberinde milletvekilleri Nursel Aydoğan, Ayla Akat Ata ile Batman'da belediyenin Hürriyet Mahallesi'ndeki Şerzan Kurt Parkı'nda düzenlediği Ramazan şenliğine katıldı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı şenlik alanına gelen Demirtaş, havi fişek gösterileriyle karşılandı. Demirtaş, şenlikte müzik programının Hakkari ve Şemdinli'de hayatlarının kaybedenler için kaldırıldığını belirterek, "Oruç tutan ve namaz kılan halkımızın duasında en fazla isteği barış olmuştur. Bugün yaşanan ölümlerin önüne geçilebilmesi için meydanlarda yürüdük. Barışı dillendirdik fakat karşımızda barış iradesini görmedik. Asker ve polisin ölmemesi için yollara düştük. Biz barış için uğraşırken bugün Başbakan Erdoğan, savaştan beslenen tarafmışız gibi hedef göstermeye kalkışıyor. Barış için sokak ve meydanlardaydık. Üzerimize hep cop ve gaz bombaları geldi" dedi.

Demirtaş, her bir askerin ana kuzusunun olduğunun farkında olduklarını belirterek şöyle dedi:

"Polis, asker ve gerillanın ölmemesi için çaba gösterdik, uğraş verdik. Sanki hiçbir şey yapmamışız gibi BDP bu savaşı kışkırtıyormuş gibi faturayı bize kesmek istiyorlar. 20 yaşındaki gencecik askerler tabutlarla ailelerine gönderiliyor. Ardından büyük bir milliyetçilik ve şehit edebiyatı yapıyorlar. Genç askerlerin kıymetini bilmiyorlar. O gençleri üniversitelerden atıyorlar, işsiz bırakıyorlar. Sonra zorla askere gönderiyorlar.  O yoksul halkın gençlerinin canı üzerinden siyaset yapanların da utanması lazım. Gençler hayattayken değer ve kıymet vermiyorsun. AKP, MHP ve CHP'nin siyaseti bu. Medyanın da kendi sorumluluğu bilmesi lazım. Onca can kaybı ve savaş var. Onlar tatil yöreleri ile yemeklerin programlarını veriyorlar. Medya buradaki kan ve gözyaşını görmüyor. Aldığı talimat gereği olayların üzerini örtüyor. Halep ve Şam'dan canlı yayın yapan Türk medyası 13 gündük Şemdinli'yi görmüyor. Bu savaş uzasın istiyorlar. Bu çocuklar halkındır, ölmesin istiyoruz."

MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLASIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kürt sorunu askeri çözümlerle çözülemez demesini beklediklerini söyleyen Demirtaş, Kürt sorununda müzakerelerin yeniden başlanılmasını istedi. Demirtaş, "O zaman BDP, rolünü daha iyi oynar. Barışçıl yöntemlerin kime, ne zararı olabilir ki? Oslo görüşmelerinde kim ne zarar gördü? Bu hükümetin barışa niyeti yok. AK Parti hükümeti Başbakanı ve Bakanlarıyla Kürt sorunun çözümünden yana değil. Bugüne kadar hep Kürt anaları barışı istedi. Artık Türk anaları da barışı dillendirmeleri gerekiyor" dedi.

Suriye'de Esad rejiminin çökeceğini söyleyen Demirtaş, "Suriye'deki halkın özgürlüğünden mutluluk duyuyoruz ama onlar çıldırıyorlar. Batı Kürdistan'ın hepimiz açısından dramatik bir yanı var. Oradaki tüm halkların özgürlük mücadelesinden mutluluk duyuyoruz. Fakat onların Kürde tahammülleri yok. Kürtler ne yaptı? Türkçe dilini mi yasakladı? Allah'ın Kürtlere verdiği dil bile yasaklanıyor. Hep birlikte faşizme direneceğiz. Bu savaşta hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerini de başsağlığı diliyoruz. Zor günler geçiren Suriye'deki halkın zafer yürüyüşünde gönlümüz orada atıyor" dedi.