Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın kendisiyle İmralı'da görüşen kardeşi Mehmet Öcalan aracılığı ile yaptığı çağrı üzerine cezaevlerinde sona eren açlık grevleriyle ilgili bugün Van'dan karayolu ile Muş'un Bulanık İlçesi'ne Van Milletvekili Nazmi Gür, Muş milletvekilleri Sırrı Sakık, Demir Çelik ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile birlikte geldi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ilçe merkezindeki Aslan Paşa Caddesi'nde düzenlenen mitingde yaklaşık 1000 kişiye hitap etti.

Demirtaş, Öcalan'ın çağrısı üzerine açlık grevlerinin sonlandırıldığını, hükümetin dikkatli olarak sürece yaklaşması gerektiğini vurguladı. Demirtaş, "Bu kadar kıymetli bir süreç heba edilmemeli. Açlık grevcileri başardılar, ellerindeki direnişi bize emanet ettiler. Siyasetçilere, halka emanet ettiler" dedi.

Cezaevlerinde 68 gün sürdürülen açlık grevlerinin bugün sonlandırıldığını vurgulayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Edirne'den Hakkari'ye kadar her yerde büyük bir sahiplenme, direniş, görkemli bir özgürlük yürüyüşü olduğunu söyledi. Taleplerin meşru ve haklı olduğunu savunan Demirtaş, "Açlık grevlerinin başladığı ilk günden itibaren bizler bu taleplerin son derece meşru, haklı ve yasal talepler olduğunu anlatmaya çalıştık" dedi.

Açlık grevi sürecinde Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını eleştiren Demirtaş, "Başbakan 68 gündür diyor ki 'şov yapıyorlar'. Daha sonrada cebinden fotoğraf çıkartıp 'kuzu çevirdiler' diyor. Bunların hepsi yalan. Atma Recep, atma" dedi.

Abdullah Öcalan'ın dün akşam yaptığı çağrıya da dikkat çeken Selahattin Demirtaş, ölümler yaşanmadan açlık grevlerinin sonlandırıldığını söyledi. Demirtaş, açlık grevlerini halkın sahiplendiğini de ileri sürerek, "Eğer bizler sahiplenirsek, güçlü kararlı bir şekilde taleplerin arkasında durursak arkadaşlarımızın ölümüne asla izin vermeyeceğiz ve çok şükür tek bir arkadaşımız dahi yaşamını yitirmeden açlık grevi sonlandırıldı. Bu saatten sonra artık, hükümetin ve başbakanın bu meseleyi daha ciddi bir şekilde ele alması lazım. Kürt sorunu hep birlikte bütün Türkiye'nin kazanacağı şekilde çözülecek bir sorundur" dedi.

Demirtaş, açlık grevlerinin sona ermesi ile birlikte bu kadar kıymetli bir sürecin heba edilmemesi gerektiğini ifade ederken, "İmralı'da tecridin tümden bitmesi, avukatların İmralı'ya düzenli bir şekilde gidebilmesi, müzakerelerin başlaması, konuşarak sorunlarımızın önünün açılması lazım. Hükümet bu sürece bir kez daha tehditle, baskıyla yaklaşırsa bu değerli, kıymetli süreç heba olur. Bizim kaygımız budur. Açlık grevcileri başardılar, ellerindeki direnişi bize emanet ettiler" diye konuştu.

BDP'nin mitinglerine izin vermeyen valileri ve kaymakamları da hedef alan Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun çözümünü istediklerini anlatırken, "Bizler hem direnişe hem de diyaloga hazırız. Seçim hükümetindir, başbakanın kendisinindir" dedi.