Kürdistan Bölgesi yönetiminin Şengal’e özel statü vermesini öneren Demirtaş; IŞİD uygulamalarını uluslararası alana taşımak için kuracakları heyet ile; Avrupa ülkeleri, ABD, Erbil ve Kandil’e gideceklerini söyledi.
 
HDP, IŞİD saldırılarını değerlendirmek için Diyarbakır’da toplandı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Eş Başkan Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekili Selma Irmak, DTK Eş Başkanı ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek basın toplantısı düzenledi.
 
IŞİD saldırılarına karşı Kürdlerin stratejik birlik konusunda anlaşması gerektiğine vurgu yapan Ahmet Türk, “Yapılan eylemler ve saldırılar Kürd halkının kazanımlarına dönüktür. Bu süreç Kürdler açısından çok önemlidir. 4 parçada yaşayan Kürdler şunu kavramalıdır. Bu gün var oluş ve diriliş günüdür ”dedi.
 
Ortak ordu kurulmalı
 
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Kürd halkının IŞİD karşısında tarihinin en sıkıntılı sınavını verdiğini ifade etti:
IŞİD saldırılarının bölgedeki siyasi dengeler açısında yeni bir durum ortaya çıkardığının altını çizen Demirtaş, IŞİD örgütü ile mücadele için ortak ordu önerisinde bulundu. Demirtaş şöyle devam etti: “IŞİD’in Ortadoğu’da yarattığı tehlike çok daha iyi anlaşılıyor. Ortadoğu’daki toplumların kendi savunma güçlerini oluşturmaları tarihi bir zorunluluktur. Kürler açısından da bu geçerlidir. IŞİD Kürdlerin kentlerine saldırıp orada; Kürdüyle, Türkmeniyle, Ezidisi ve Arabıyla insanları katlederken, her haldeki oradaki insanlar kurbanlık koyun gibi ellerini kollarını bağlayıp oturmayacaklar. Bütün imkan ve güçlerini bir araya getirip gerekirse ortak ordu oluşturmalıdırlar.  Çünkü böylesi vahşet ve sapkınlığı durdura bilmenin yolu uluslararası güçlerden medet ummak değil, kendi öz gücüne dayanak bulunduğu yerde kendi savunmasını geliştirmelidir.  Bunun bileşenlerine katkı sunmak isteyen hangi örgüt olursa olsun, hatta bu oluşturulacak ortak orduya hangi devlet silah yardımı yaparsa yapsın hiç fark etmez. Böylesi bir orduya, ortak savunma gücüne ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Oluşacak güç kimseye saldırmak için değil kendi toprağını halkını korumak için olacaktır.”
 
Kürdistan Bölgesi yönetiminin de Şengal’e özerklik, eyalet gibi özel bir statü vermesi gerektiğini dile getiren Demirtaş, “Şengal ve Maxmur’a yapılan vahşet karşısında uluslararası toplum ve kurumların sessizliği son derece çirkin ve çıkarcı bir yaklaşımdır. Şengal petrol kuyuları ile dolu bir bölge olsaydı bütün dünya kıyameti koparırdı. Ama Şengal Ezidilerin inanç merkezidir. Bu nedenle paraya ve petrole tapanlar için bir kıymeti yoktur.  Çağrımız petrol ticareti yapanlara değil insanı kendi ahlaki değerleri merkezine koyanlaradır ”dedi.
 
25 bin ezdi Türkiye’ye geldi
 
IŞİD saldırılarından kaçan 25 bin Ezidi’nin Türkiye’ye göç ettiğini belirten Demirtaş, Diyarbakır, Mardin ve Batman’da belediyelerin kurduğu kamplara hükümetin destek vermediğini aktardı. Pasaportu olmayan insanların kaçak yollardan Uludere kırsalından geçmek zorunda kaldığını sözlerine ekleyen Demirtaş, pasaportu olmayan Ezdilerin Habur Sınır Kapısı’ndan alınmasını istedi. 
 
Belediyelerin bölge halkı desteğiyle Ezdilere kucak açtığını belirten HDP lideri: “Halkımız ve belediyelerimiz elinden gelen bütün imkanları seferber etmiş durumda, ancak eksiklerin giderilmesi için devletin desteğine ihtiyaç vardır. Eğer bütün yerel vergiyi hükümet belediyelere bırakmış olsaydı bütün ihtiyaçları gidermeye rahatlıkla gücümüz olurdu. Ama verginin yüzde 99’u merkezi hükümet alıyorsa bu tür durumlarda da merkezi hükümetin bütçe ayırması gerekiyor.”şeklinde konuştu.