Hakkari ve Çukurca ziyaretlerinden sonra bugün de Şemdinli'ye geçerek partisinin ilçe kongresine katılan Demirtaş, salondakileri Kürtçe selamladı, konuşmasını ise Türkçe sürdürdü. Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorunu konusunda samimi olmasını isteyerek şöyle konuştu:

"Birileri yaşanan çatışmaları ve ölümleri gurur meselesi haline getirdi. Biz bugüne kadar yaşanan ölümler ve kanla gurur duymadık. Burada 2 aydan bu yana Şemdinli halkı bir çatışmanın içindedir ve burada bir mesaj veriyor. Şemdinli halkı diyor ki, savaşla, kanla, askerle, tankla, topla tüfekle bu sorun çözülemez. Bu devlet yıllardır tankla, topla, silahla bu bu sorunu çözemedi ve Kürt halkını bitiremedi ve hakın iradesini teslim alamadı. Bu ordunun eliyle buradaki köylerce bu kadar işkence baskıya karşı bu halk buna boyun eğmedi ve eğmeyecek. Başbakanın üzüldüğü şey tankın, topun, tüfeğin ve silahın burada otoritesini kaybetmesidir. Şemdinli halkı bu mesajı verdiği için rahatsız oluyorlar."

Başbakan Erdoğan'a çağrıda bulunan Demirtaş, korktukları, çaresiz kaldıkları için bu çağrıyı yapmadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Burada yüreği yanan annelerin, Allah Peygamber hatrı için de bu çağrıyı yapıyor ve diyoruz ki; 'Burada akan kannın durmasını istiyorsanız barış eli hazırdır. Gelin barışı beraber getirelim. Eğer bu konuda samimiyseniz barışı sağlayalım.' Başbakan eğer bu konuda sasimiyse muhattap sayın Öcalan, KCK ve BDP'dir. Eğer cesaretiniz varsa bunu yapın. İmralı'da 4 duvar arasında kalan Kürt halk önderi sayın Öcalan'a saygı duyun ve Oslo görüşmelerini kalındığı yerden devam etirin. Burada gencecik insanlar ölüyor. Bunlara yazıktır. AKP'nin içinde de savaşa karşı olanlar vardır. Çıkıp Genel Başkanlarına karşı seslerini yükseltsinler. Eğer sözlerini dinlenmezse o zaman istifa edip, o partiyi terk edin ve gelin halkınızın yanında yer alın."



BD,AD(FE/İD)