BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da Mazlum-Der'in, Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişi için 'barış nöbeti' adı altında yaptığı etkinliği katıldı. Olayın takibinin sonuç alma açısından siyasetçilere katkı sunacağını söyleyen Demirtaş, "Her zulüm insanlık değerlerinde bir yara açar o yarayı kısmen tamir etmek o zulümlerden ancak hesap sormakla mümkün olabilir. İnsanlık tarihi acılarla, katliamlarla, zulümlerle doludur. Bunların bazılarından hesap sorulmuştur. Bazıları da acıyla bir travma olarak hafızalara kazınmış ve öylede kalmıştır. Biz Roboski katliamı bir travma olarak tarihe yazılı kalmasın istiyoruz. Bunun için hepimiz, hep birlikte hesap sormanın peşindeyiz. Roboski katliamı meselesi bir AKP, BDP meselesi değildir. İki siyasi parti arasında bir gerilim meselesinden öte bir insanlık meselesidir" dedi.

SORUMLULAR YARGIDA HESAP VERMELİ

Demirtaş, hükümetten olayın sorumlularını bulup yargı önüne çıkarmak zorunda olduğunu belirtti. Demirtaş, "Şimdi Başbakan halen kendi generallerini, komutanlarını koruyorsa bu katliamda doğrudan sorumluğu Başbakan'ın da vardır. Ya o sorumlu komutanları teslime edecek. Üzerlerindeki dokunulmazlık zırhını alacak komutanların, derhal yargıya teslim edecek. Ya da bir zati Roboski katliamında sanık konumuna düşecek. Kendisi de suçlu olacak, insanları katletmekten, sorumluları saklamaktan suçlu olacak. Kendisi yargı karşısında hesap verecek, başka türlü bu yara kapanmaz" dedi.

BİTLİS'TEKİ PATLAMANIN BENİMLE İLGİSİ YOK

Demirtaş, gazetecilerin Bitlis'te kendisini korumaya giden güvenlik güçlerine yönelik bombalı saldırıyla ilgili valiliğin yaptığı açıklamasının sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Bitlis Valiliği neden böyle bir açıklama yaptı bilmiyorum. Ben Bitlis Valisini de yalanlamak istemedim, ama orada bir patlama oldu mu? Olmadı mı? Nasıl bir patlama oldu onu da bilmiyoruz. Benim programımla ilgili güvenliğimle ilgili bir çalışma olmadığını da herkes biliyor. Şimdi sayın Vali yaptığı açıklamada Güroymak'taki açılışlara katılmak üzereyken, benim güvenliğimi sağlamak üzere askerlerin hareket ettiğini söylüyor, ama kendisiyle çelişiyor. Bir defa ben o saatte Bitlis il kongresindeydim Güroymak açılışı öğleden sonraydı. Söz konusu güvenlik güçleri Güroymak'tan Bitlis'e doğru geliyorlar. Şehir merkezinde bir etkinlik askerler tarafından güvenlik korunması sağlanmaz. Şehir merkezinde yetkili olan polistir, emniyet teşkilatıdır. Yani öyle bir olayı benimle bağlantılı, BDP'yle bağlantılı hale getirip kamuoyunun vicdanına oynamak ta çok doğru değil. Yani benimle ilgisi olsun olmasın güvenlik güçleri görev yapıyorlarsa, bir zarar görüyorlarsa ben bundan her haluklarda üzüntü duyarım. Fakat güvenlik güçlerinin gittiğim yerde beni çok korumadıklarını zaten pratikten biliyoruz. BDP'lileri korumak yerine fırsat bulsalar gereğini yaparlar, bunu da iyi biliyoruz kimse kimseyi kandırmasın. Buna rağmen böyle bir patlama olmuşsa, insanlarda zarar görmüşse gerçekten üzüntü duyarım."

Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR,



CA(GG/AAA)