İki günden bu yana Hakkari'de bulunan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kaldığı otelde, MİT olayı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski MİT Müsteşarı Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve MİT Müsteşar Yardımcıları Yaşar Yıldırım ile Hüseyin Kuzuoğlu’nu ifadeye çağıran, itiraz üzerine 4’ü hakkında yakalama emri çıkaran, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da şüpheli olarak ifadesinin alınması için Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na talimat yazan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın dün soruşturmadan alındığını hatırlatan Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi. Demirtaş, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını istedi. Demirtaş, MİT'e yönelik operasyonla ortaya çıkan krizin çözülme şeklinin yeni krizler üreteceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Şimdi anlaşılıyor ki AKP bu krizden güç devşirmeye çalışacak. Bu krizin çözülmesinin en etkili ve en demokratik yolu özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıdır. Fakat bunu yapmak yerine Başbakan kendisi için özel yetkili görevliler grubu oluşturmak istiyor. Dokunulmazlığı olan, hiçbir şekilde yargının dokunamayacağı bir grup oluşturmak istiyor. Bi defa kirli eller kirli suyla yıkanmaz. Ortada bir AKP krizi olduğu anlaşılıyor, AKP'nin oluşturduğu bir yargı vesayeti olduğu anlaşılıyor. Biz kişiye özel bu tür düzenlemelerin asla demokratikleşmeye katkı sunacağını düşünmüyoruz. Yeni sorunlar yaratacaktır. Başbakan kendisini güçlendiriyor. Biz Başbakanı güçlendirecek veya Başbakanın egemenliğini, kişisel saltanatını güçlendirecek hiç bir girişimin destekçisi olmayız."

BAŞBAKAN MİT'İN YAPTIĞI MÜZAKERELERİ AÇIKLASIN

Başbakan Erdoğan'ın, MİT'in PKK ve İmralı ile yürütülen müzakereleri açıklamasını isteyen Demirtaş, "MİT sonuçta Başbakanlığa bağlı. MİT'in yaptığı faaliyeti hükümetin saklaması son derece doğaldır. Fakat bunu savunurken siyasi bir irade arkasına koymuyorlar. Yani örneğin PKK ve İmralı ile yürütülen müzakerenin doğru olduğu, yapılması gerektiği, mutlaka bunun yapılması gerektiği ile ilgili bir siyasi irade ortaya koymalılar. 'Sadece biz görevlendirmiştik, bu da terörle mücadelenin bir parçasıdır' deyip işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Bu yanlıştır. MİT'in yaptığı faaliyetler her neyse Başbakanın talimatıyla yapılmışsa Başbakan çıksın bütün bunları açıkça savunsun. Bütün bunların doğru olduğunu,tekrar yapılacağını, yapılması gerektiğini söylesin. Bütün bunlar demokrasiye katkı sunar" diye konuştu.

Demirtaş, bugün de Hakkari'nin ilçelerinde gezi ve incelemelerde bulunacak.