Demirtaş, bir düğün salonunda yapılan BDP İl kongresi'ne katılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, "Başbakan Erdoğan’ın BDP’ye yönelik canlı kalkan eleştirisi oldu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz" sorusu üzerine Başbakan’ın ‘canlı kalkan’ aktivitesinin ne demek olduğunu bilmediğini iddia etti. Demirtaş, şöyle dedi:

"Kendisi, canlı kalkanın ne olduğunu anlamamış. 'Canlı kalkan' olan insanlar iki taraf birbirlerini öldürmesin diye araya kendi bedenlerini koyar. Dolayısıyla hem askerin, polisin, hem de PKK’lıların canının değerli olduğunu, 'Birbirlerini öldürmemeleri gerekir’ mesajını verirler. Yani oradaki canlı kalkanlar, sadece PKK’lıları korumak için bir aktivite içinde değiller. Ama kendisi bunu anlamamış. Zaten kendisinde bunu anlayacak vicdan yok. Kendisi gerçekten de bu canlı kalkan eylemlerinin eksik olduğunu düşünüyorsa, buyursun kendisi daha iyisini yapsın. Kendisi Başbakan olarak, çıksın askeri operasyon bölgelerine; 'Durun. Birbirinizi öldürmeyin. Ben de canlı kalkan olacağım’ desin. Bizden iyisini yapsın. Biz de onu alkışlayalım. Ancak Başbakan Erdoğan, bu ülkede gençlerin, çocuklarının birbirlerinin öldürürken, kendi canlarını ortaya koyup, dağ, taş demeden gidip, savaş dursun diye çaba sarf edenlere hakaret etmesin.daha iyisini yapıyorsa, buyursun. Bizde canlı kalkan eylemlerini kendisinden bekliyoruz."

"BU HÜKÜMET AKAN KANIN DURMASI İÇİN BİR ÇABA İÇERİSİNDE DEĞİL

Çatışmaların sürmesinin iç açıcı bir durum olmadığını belirten Demirtaş. Her gün ülkenin dört yanına cenazelerin geldiğini kaydetti. Bu tablonun hiç kimseye, özellikle de siyasetçilere huzur vermemesi gerektiğini anlatan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu sorun siyaseten çözülmediği için insanlar ölüyor. AK Parti’nin genel başkanı bu sorunla ilgili çözüm önerileri paylaşacağına, ha bire sorun BDP’deymiş gibi bir hava yaratıyor. Bu doğru değil. Umutsuz değiliz tabii. Her zaman her yerde umudu korumak gerekir. Ancak, şu anki hükümet politikalarına baktığımızda bu hükümet gerçekten ne akan kanın durması için ne de kalıcı, gerçek bir çözüm için doğru bir çaba içerisinde değil diye düşünüyorum" dedi.

"BAŞBAKAN, BDP’Yİ KENDİNE BİAT ETTİRMEYE ÇALIŞIYOR"

Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "BDP ile müzakereye açığız" sözlerini değerlendirirken, "Başbakan 'Müzakere' deyince bile karşısındakini teslim almaya, kendi karşısında küçültmeye, kendisine biat ettirmeye çalışan bir üslupla bunu yapıyor. Başbakan, müzakereyi konuşurken bile hakaret ediyor. Her gün KCK adı altında operasyonlar yapılıyor, BDP üyeleri tutuklanıyor. Bir yandan bunları yapıyor, bir yandan da 'Biz BDP ile müzakere yaparız' diye adeta BDP’yi kendisine biat etmek zorunda olan bir partiymiş gibi yaklaşıyor. Ancak, herkes bilsin ki BDP, sorunun kalıcı çözümü için muhatap rolünü oynamaya hazırdır. Ama hükümetten bugüne kadar ciddi, samimi ve kararlı bir irade görmedik" diye konuştu.



IA,FK(FK/İD)