AÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nce 3- 5 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 4'üncü Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda başladı. Açılışa AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Karagüzel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Necdet Kaplan, Antalya İl Müdürü Bedrullah Erçin, Kumluca Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Ziraat Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Sempozyum Başkanı AÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkan'ın açılış konuşmasını yaptığı sempozyumda Dr. Necdet Kaplan, son yıllarda tarımsal sanayide yapılan destekler ile üzümsü meyvelere olan ilginin arttığını söyledi. Bu meyvelerin sahip oldukları vitamin, mineral, antioksidan gibi özellikleriyle öne çıktığını belirten Dr. Kaplan, üzümsü meyvelerin geleceğini parlak gördüklerini ve özel sektör dinamizminin artırılması için yeni projeleri desteklemeye hazır olduklarını kaydetti.

ŞEHİR EFSANESİ

Üzümsü meyvelere ilişkin son yıllarda televizyon ve çeşitli reklamlar ile insan sağlığına ilişkin çok yoğun olarak şehir efsaneleri üretildiğini belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Karagüzel ise "Haddinden çok fazla" dedi.

Mavi yemişe ilişkin son günlerdeki şehir efsanelerinin çok olduğunu dile getiren Prof. Dr. Osman Karagüzel, şeker hastalığını tamamen ortadan kaldırdığına yönelik bilgilerin yalan olduğunu ve tıbben bugün şeker hastalığını tamamen ortadan kaldıran bir ilacın olmadığını söyledi.

Aynı şekilde altın çilek, çilek, dut gibi üzümsü meyveler için de benzer şehir efsaneleri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Karagüzel, "Elbette bizim için insanlığın, beslenmesi, sağlığı çok önemli ama bazen bitkilerin adlarının karıştırılarak insanlara bilgiler sunulmasını son derece sakıncalı buluyorum. Esasen bu bilgileri insanların uzmanlarından almaları gerekiyor. Bu tür konularda uzman insanların beyanlarda bulunması gerekiyor. Aksi halde insanların kafası karıştırılıyor, kandırılıyor. İnsanlara zarar verebilecekleri kuşkusuna kapılıyoruz" diye konuştu.

GIDANIN ÖNEMİ

AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise insanlığın tarih boyunca en büyük sorunu olan beslenmeden bahsederek, "Savaşta da, barışta da her zaman insanlık karnını doyurmaya çalışmıştır" dedi. Dünya nüfusunun hızlı artışına dikkati çeken Prof. Dr. Kurtcephe, bu alanda yapılacak çalışmaların önemine değindi ve üniversitelerin bu noktada büyük görev üstlenmeleri gerektiğini söyledi.



MÇ(SU/CK)