Diş Hekimleri Odası ve Diş Hekimliği Fakültesi’nin birlikte düzenlediği 'Ağız ve Diş Sağlığı Haftası' nedeniyle Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi’nde etkinlik düzenlendi. Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi solist Nihal Şengün’ün mini Klasik Türk müziği konseri ardından Diş Hekimliği Fakültesi tanıtım filmi yayınlandı. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Alkan, önlük giyme töreninin bu yıl ikinci kez düzenlendiğini ve geleneksel hale getirmeye çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Alkan, ilk diş hekimliği okulunun 22 Kasım 1908’de kurulduğunu da anımsatarak, Diş hekimliği okulu ilk açan Prof.Dr. Cemil Topuzlu’nun anılarını, yeni diş hekimlerine aktararak şöyle dedi:

"Topuzlu o günleri şöyle anlatıyor: 'Askeri tıbbiyede 24 Temmuz 1908’de öğretim üyeleriyle toplanıp reform kararı aldık. O dönem, 3 mareşal birçok general diğer rütbelerle beraber 185 asker profesör vardı. Okula uğramadıkları halde aydan aya gelip yılda 80 bin altın maaş alıyordu’. Arkadaşlar ben sizin adınıza ufak bir hesap yaptım. O gün bir profesör ayda 40 altın alıyormuş. Altının çeyrek altın olduğu dikkate alınsa dahi 104 yıl önce profesör maaşının 8 bin lira, bugün 4 bin lira olduğu çıkıyor."

Öğrencilerine, "Değerli meslekdaşlarım" diye seslenen Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Alkan, şunları söyledi:

"Diş hekimliği sanatını sadece dolgu, protez ve diş çekiminden ibaret sananlara inat, mesleğimizi aşkla icra edeceğimizi herkesin bilmesini istiyorum. Diş hekimliği teknolojinin, sanatın, matematiğin, fiziğin en önemlisi hekimliğin hepsinin bir arada icra edildiği Dünyanın en güzel mesleğidir. Sizlerin de meslek hayatınızın başarılarla dolu üzerinizdeki önlükler gibi beyaz olmasını diliyorum."

Kayseri Nevşehir Niğde, Kırşehir Diş Hekimleri Odası Başkanı İlhan Karacalar da hekimliğin kutsal bir meslek olduğun anımsatarak, şöyle dedi:

"Hekimlik mesleği altını çizerek söylüyorum çok kutsaldır. Çünkü peygamber mesleğidir. Kuran’daki ‘Lokman’ suresinin adını aldığı kişi rivayete göre peygamberdi ve lokman hekim olarak şifa dağıttı."

Konuşmaların ardından fakültenin kuruluş döneminde katkıda bulunan Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve dönem birincilerine plaket verildi, sonra 88 yeni diş hekimi törenle beyaz önlük giydi.



DÖ(OE/İD)