Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliği ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, üçe bölündü. 5 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 'Atatürk'ü Anma', 'Gençlik' ve 'Spor' olarak üç kategoride yapılacak kutlamalar artık tüm yurtta stadlarda yapılmayacak. Ancak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'ta kurtuluş mücadelesi başlatmak üzere ayak bastığı Samsun'da yönetmelik değişikliğine rağmen kutlama programında önemli bir değişiklik yapılmayacağı belirtildi.

Bundan önceki yıllardaki program dışına çıkılmayacağının belirtildiği programa göre, 19 Mayıs sabahı saat 08.00'de, daha önce protokol tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konulması olmayacak. Sadece Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile sporcular anıta çelenk bırakacak. Daha sonra saat 08.30'ta geçen yıllarda olduğu gibi Tütün İskelesi'nde Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'da karaya çıkışlarını sembolize eden Türk bayrağı deniz subayları tarafından temsili Bandırma Vapuru'ndan indirilerek, kara subaylarına teslim edilecek. Ardından prokotol üyeleri ile birlikte Atatürk'ün Samsun'da kaldığı ve bugün 'Gazi Müzesi' olarak hizmet veren 'Mıntıka Palas Oteli'ne kadar yürüyecek.

Daha sonra da saat 10.00'da Samsun 19 Mayıs Stadı'nda öğrencilerin hazırladığı çeşitli etkinliklerle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları devam edecek.

ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNMA KALDIRILDI

Hazırlanan kutlama programı Samsun Valiliği'nin internet sitesinden duyuruldu. Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, programda önceki yıllara kıyasla çok fazla değişiklik olmayacağını belirterek, "Yeni yönetmelik oldu. Ona göre 19 Mayıs sabahı Atatürk Anıtına çelenk sunum törenimiz vardı. O kaldırıldı. Tören şeklinde olmayacak. Sadece Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çelenk sunumu olacak yönetmelik gereği. Ve onun dışında sporcular sabah 08.00'de anıta çelenk bırakacak. Onun dışında Tütün İskelesindeki bayrak çıkış töreni ve stadyumdaki törenimiz olacak. Biz Samsun olarak farklı bir uygulama yapıyoruz diğer illere göre. Samsun'un özel konumu nedeniyle sayın bakanımızın ve sayın valimizin talimatları ile biz stadyumda o gösterileri yapacağız. Tören yürüyüşü olmayacak ama gösterilerimiz, müzik, folklor ve öğrencilerimizin gösterileri olacak. Büyük bir değişiklik olmayacak" dedi.



MS(İS/AAA)