Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Ayrancı Köyü'ndeki Mor Kiryakus manastırı ahır ve samanlık olmaktan kurtarılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Süryanilere ait bin 500 yıllık tarihi manastırda ilk etapta başlatılan temizlik çalışmalarının sürdüğünü belirten Batman Müze Müdürü Tenzile Uysal şunlarısöyledi:

"Definecilerin tahrip ettikleri tarihi manastırda bir yandan temizlik çalışmalarını sürdürüyoruz, bir yandan da bu önemli yapıtı turizme kazandırmanın çabası içindeyiz. Arkeolog ve Sanat tarihçisi gözetiminde toplum yararına çalıştırılan geçici 30 işçiyle temizlik çalışmaları sürüyor. Manastır içindeki taşları dışarıda istifliyoruz. Manastırın restorasyon çalışmalarında taşlar kullanılacak."

AHIR OLARAK KULLANILIYORDU

Arkeolog Mehdiye Arı da, temizlik çalışmalarının yapıldığı tarihi mekanın bazı odalarında definecilerin dinamitle eserleri tahrip ettiklerinin ortaya çıktığını anlattı. Uzun süredir  samanlık ve ahır olarak kullanılan manastırda 30 kişilik bir ekiple temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini kaydeden Arı, "Bu çalışmaların yaklaşık üç yıl sürmesi tahmin ediliyor. Çünkü manastırın içine girilemez durumda. Tarihi manastırda taşların üzerinde daha çok Süryanice yazılar dikkat çekiyor. Çünkü bu manastır bölgede Süryanilerin önemli yapıtların başında yer alıyor" dedi.



AA(GG/COŞ)