Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında alınan kararlarla Kurtuluş Şavaşı meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi'nin 93'üncü yıl dönümü için düzenlenen törenler, Havuzbaşı'nda Atatürk Anıtı önünde başladı. Törene, Vali Sebahattin Öztürk, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu, Ak Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Ahmet Küçükler, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız,  İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Akgün, subaylar, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Havuzbaşı'nda yapılan törenin ardından kongreye katılan delegelerin konuşmaları, Erzurum Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından Cumhuriyetin temellerinin atıldığı tarihi binada canlandırıldı. Sürmene Delegesi Ahmet Kulaçzade'nin torunu Emine Kulaç, kongrenin amacını belirten konuşmaları dinlerken duygulu anlar yaşadı. 5 çocuk annesi Kulaç, vatan aşkı için dedesinin Trabzon'dan 15 günde at arabası ile Erzurum'a geldiğini ve kongrede önemli kararlar aldıklarını söyledi.

Emine Kulaç, "Mustafa Kemal Atatürk, 'İstiklal ve hürriyet aşığı millet için ızdırap ve anılarının sebeplerini tetikte tutmak için daima hatılanmalıdır' diyor. Trabzon'dan gelirken çarıklarının altı yırtılmış. Çok duygulanıyorum. Bunu çocuklarımıza gelecek nesillerimize anlata anlata yaşatmalıyız. Geçen yıl çocuklarımı getirdim buraya. İlkokula giden çocuklarım Trabzon'a dönünce tarihe, vatana daha çok bağlandılar. Milli Eğitim Bakanlığı çocukların tarihi okuyarak değil görerek yaşamalarına imkan vermeli" diye konuştu.

ERZURUM KONGRESİ

Erzurum Kongresi, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında yapıldı. Kongreye 62 delege katıldı. Kongrede alınan kararlar kurtuluş mücadelesinde izlenen çizgide önemli ölçüde belirleyici olmuştur. Erzurum Kongresi'nde, bölgesel bir kongre olmasına rağmen, tüm ulusu etkileyecek kararlar alınmıştır. Erzurum Kongresi'dne alınan kararlar şunlardır:

1-Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz.

2-Her türlü yabancı işgaline ve müdahalesine karşı millet hep birlikte direniş ve savunmaya geçecektir.

3-İstanbul Hükümeti vatanın bağımsızlığını sağlayamazsa geçici bir hükümet kurulacaktır. Bu hükümet milli kongre tarafından seçilecektir. Kongre toplanmamış ise bu seçimi Temsilciler Kurulu yapacaktır.

4-Kuvayi Milliye'yi etkili, milli iradeyi hakim kılmak esastır.

5-Azınlıklara siyasi hakimiyetimizi ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez. Ancak bu vatandaşların canları, malları ve ırzları her türlü saldırıdan korunacaktır.

6-Manda ve himaye kabul olunamaz.

7-Milli irade ve toplanan ulusal güçler padişahlık ve halifelik makamını kurtaracaktır.

8-Mebuslar Meclisi'nin derhal toplanmasına ve hükümetin yaptığı işlerin milletçe kontrolüne çalışılacaktır.

9-Sömürgecilik amacı taşımayan devletlerden teknik, sanayi ve ekonomik yardım kabul edilebilir.



NÖ(KS/CK)