İzmir’de Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Dede- Torun Projesi' için 8 liseden hiç uçağa binmemiş, İzmir dışında başka kent görmemiş 10’ar öğrenci seçildi. 24’ü kız, 56’sı erkek olan 80 genç, 26 Ağustos gecesi otobüsle yola çıkacak. İlk durak Bilecik’in Söğüt İlçesi olacak. Burada gençleri, ilk padişah Osman Bey’i canlandıracak olan tiyatro sanaçısı Ahmet Yenilmez karşılayacak. Osmanlı Yörük çadırlarında kahvaltı edecek olan gençler, İstanbul’da 1453 Fetih Müzesi’ni gezecek, Yenilmez’in canlandıracağı Akşemsettin ve Fatih Sultan Mehmet’ten fethin nasıl gerçekleştiğini dinleyecek.

Gençler Çanakkale Şehitliği’ni gezerken erlerin savaşırken giydiği kıyafetleri giyecek, Kütahya ve Afyon cephelerinde yine Yenilmez bu kez İsmet Paşa’yı canlandırarak, savaşları anlatacak. 80 genç, Ankara’da İlk Meclis’i, Anıtkabir’i, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezip 1 Eylül’de uçakla İzmir’e dönecek. Geziye öğrencilerin yanısıra sekiz öğretmen, bir doktor ve 11 emniyet görevlisi katılacak.

'BİRLİK VE BERABERLİĞİN TEMELLERİNİN NASIL ATILDIĞINI GÖRECEĞİZ'

Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Dilek Vural, Çocuk ve Gençler Sosyal Destek Programı kapsamında hazırladıkları Dede- Torun Projesi’nin İzmir’de ilk kez uygulanacağını, amaçlarının sosyal ve kültürel yönleri geliştirmek, birlik ve beraberlik, milli kimlik duygusunu artırmak, suça yönelimi ve sosyal yoksunluğu azaltmak olduğunu söyledi. Vural, "Gençler bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz birlik ve beraberliğin temellerinin yıllar öncesinden nasıl atıldığını, dedelerinin Çanakkale’de sırt sırta nasıl savaştığını, Cumhuriyet’in ilk yıllarını, İlk Meclis’i, Aıntkabir’i görecekler. Tarihi eğlenceli bir biçimde öğreteceğiz. Tiyatro sanatçılarımız, gittiğimiz her ilde bizi padişah kıyafetleriyle karşılayacak, ağırlayacak. Gezi sonrası da gençlerle bağımız kopmayacak, üniversiteyi kazanana kadar dostluk ve arkadaşlık edeceğiz" dedi.



ED(İÖ/BT)