Davutoğlu, Alman mevkidaşına "YPG'nin saldırgan nitelikteki eylemlerine müsade edilmeyeceğini, güvenlik güçlerinin PYD/YPG'ye karşı gerekli mukabelede bulunduğunu, bulunmaya devam edeceğini" belirtti.

YPG'nin Azez ve Tel Rıfat'a yönelik saldırılarda bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, saldırılarla yüz binlerce Suriyeli sivilin Türkiye sınırına itilip yeni bir insani kriz yaratılmaya çalışıldığını ifade etti.

YPG'yi PKK'nın Suriye'deki kolu, bir 'terör örgütü' olarak gören Türkiye, Cumartesi günü Azez ve çevresinde YPG'nin ele geçirdiği bölgelere top atışına başlamış, Başbakanlık bunun "angajman kuralları çerçevesinde" yapıldığını açıklamıştı.

Davutoğlu ayrıca YPG'nin Menag havaalanından çekilmemesi durumunda saldırıların devam edeceği uyarısında bulunmuştu.

Kürt gruplar, havaalanını İslamcı muhalif gruplardan geçtiğimiz günlerde ele geçirmişlerdi.

Reuters haber ajansına konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş başkanı Salih Müslim ise, YPG'nin Türkiye'nin 'Azez ve çevresinden çekilin' çağrısına uymayacağını açıkladı.

'Havaalanı El Nusra'nın elindeydi'

"Türkiye'nin, Suriye'nin iç işlerine karışma hakkı yok" diyen Müslim, Menag Havaalanı'nın Kürt güçlerce ele geçirilmeden önce El Kaide bağlantılı El Nusra örgütünün elinde olduğunu belirtti.

Müslim havaalanının, içinde YPG'nin yanında Arap ve Türkmen güçlerin de bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri tarafından ele geçirildiğini ifade etti.

Müslim, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik herhangi bir müdahalesine 'tüm Suriyelilerin karşı koyacağını' da belirtti.

Reuters haber ajansı, İngiltere merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırarak, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG güçlerinin mevzilerine Pazar günü de topçu saldırısı düzenlediğini duyurdu.


Anadolu Ajansı da Türkiye'nin 2. gün de süren top atışlarını "Türk Silahlı Kuvvetleri Halep'e bağlı Azez ilçesinde bölücü terör örgütü PYD/PKK hedeflerini Fırtına obüsleriyle ateş altına aldı" diye duyurdu.

ABD'nin ardından Fransa'dan da çağrı

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'den Suriye'deki Kürt bölgelerine yaptığı bombardımanı sonlandırması istendi.

Açıklamada "Fransa, Halep ve Suriye'nin kuzeyinde gittikçe kötüleşen durumu endişeyle izliyor. Hem rejim ve müttefiklerine tüm bölgedeki, hem de Türkiye'ye Kürt bölgelerindeki bombardımanlarına son vermeleri çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Image 

Önceliğin IŞİD ile savaşa verilmesi gerektiğinin hatırlatıldığı çağrıda, Cuma günü Münih'te kabul edilen çatışmasızlık anlaşmasının uygulamaya sokulması da istendi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı ise, Türkiye'ye topçu ateşine son vermesi, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt güçlere de bölgedeki kaostan yararlanarak yeni toprak kazanımları elde etmemeleri çağrısında bulundu.

YPG'yi PKK'nın Suriye'deki kolu, bir 'terör örgütü' olarak gören Türkiye, YPG güçlerinin 'Arap ve Türkmenlere saldırdıklarını', bunun da 'savaş suçu' olduğunu savunuyor. (BBC Türkçe)