Davutoğlu, "Irak'ın başarısı hepimizin başarısıdır. Türkiye'nin bölgede hiçbir zaman etnik ve mezhep bir yaklaşımı olmamıştır" dedi. Ammar El Hekim ise "Türkiye geçtiğimiz yıllarda çabaları ile büyük bir ekonomik örnek sergilemiştir. İktisadi alanda büyük bir sıçrama yapmıştır. Irak bu tecrübelerden istifade etmelidir" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, böyle bir dönemde bölgemizi mezhep ve etnik bir temelde kutuplara ayırma çabalarına karşı bütün tarafların bir arada omuz omuza olması gerekteğini konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. Davutoğlu şöyle devam etti:

"Irak küçük bir Ortadoğu'dur. Irak'ın başarısı hepimizin başarısıdır. Suni, Şii, Hrıstiyan, Arap, Kürt ve Türkmenleriyle bütün Iraklıllar birlikte yeni ve güçlü bir Irak inşa etmeleri bölge için büyük günlerin habercisi olacaktır. Türkiye'nin de Irak'a dönük dost ve kardeş bir komşu olarak temel anlayışı budur. Türkiye'nin bölgede hiçbir zaman etnik ve mezhep bir yaklaşımı olmamıştır. El Hekim gibi öncü insanların eşliğinde Irak bu zor ve kritik günleri de aşacaktır. Irak bölgemizde yeni bir dönemin ve kurucu ülkelerinden biri olacaktır."

EL HEKİM: "TÜRKİYE İKTİSADİ ALANDA BÜYÜK BİR SIÇRAMA YAPMIŞTIR"

Görüşmede Irak ile ilgili önemli meselelerin görüştüğünü söyleyen Irak İslami Yüksek Konseyi Lideri Ammar El Hekim, "Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler tarihin derinliklerinde sağlam temeller üzerinde kuruludur. Bütün bağların gelişmesi iki kardeş halkın lehine olacaktır. Ortak çıkarlar söz konusudur. Türkiye geçtiğimiz yıllarda çabaları ile büyük bir ekonomik örnek sergilemiştir. İktisadi alanda büyük bir sıçrama yapmıştır. Irak bu tecrübelerden istifade etmelidir. Irak, Türkiye için önemli bir pazardır. Daha sayabileceğimiz birçok ortak noktamız bulunmaktadır. Iraklılar olarak hiçbir zaman bu sağlam dostluğumuza günlük siyasi meselelerin gölge düşürmesine izin veremeyiz" dedi.

"TÜRKİYE'DEN İSTİFADE ETMEYE ÖNEM VERİYORUZ"

Irak'ın Arap dünyasındaki uyanışı 10 yıl önce başlattığını belirten Ammar El Hekim, şunları söyledi:

"Irak, reformlar ve seçimler yapılarak anayasasını yapıyor. Kardeş olan Türkiye'den istifade etmeye önem veriyoruz. Tek mezhebe dayalı bir yönetimin devam etmesi mümkün değil. Herkese aynı mesafede yaklaşacak bir yönetime ihtiyaç vardır. Bizim çalışmamız o yönde devam etmektedir. ABD'nin Irak'ı terk etmelerinden sonra içinde bulunduğumuz dönemde bu kucaklayıcı davranışa şiddetle ihtiyaç bulunmaktadır. Bir tarafa ağırlık verip diğer tarafı görmezden gelmek hiç kimsenin hakkı değildir. Irak birliğini ve kardeşliğini dünyaya yansıtma gününü yaşamaktadır. Irakiye kabinesinin parlamentoya dönmesini huzurunuzda söylüyorum ve davet ediyorum. Irakiye kabinesinin haklı taleplerini incelemeye ve gerekeni yapmaya ve talepler karşısında yapıcı adımlar atmaya hazır olduğunu burada ifade edebiliriz . Ulusal Kongrenin yapılması yönünde hazırlıkların başlatıldığı ve bu kongrenin faydalı olacağını ifade etmek istiyorum."

"KUVVET KULLANMAK SORUNLARA HİÇBİR YERDE ÇÖZÜM GETİRMEMİŞTİR"

Suriye meselesinin bölgede komşu ülkeleri ilgilendiren ortak ve önemli bir konu olduğunu belirten Ammar El Hekim, "Tüm Suriyelilerin özgürlük ve demokrasi hakları adına ilgili taleplerini destekliyoruz. Suriye başta olmak üzere bütün komşu ülkelerimizde istikrarın sürmesini arzulamaktayız. Çözüm ve hedeflere ulaşılabilmesi için belki diyolag yapıcı bir yola götüren kapı olduğunu söylemek mümkün olabilir. Kuvvet kullanmak sorunların çözümü için hiçbir yerde çözüm getirmemiştir. Çözümün kaynağı yine Suriye'de aranmalıdır. Suriye'nin kendi gayret ve çabalarıyla oluşturacağı girişimler çözüme ulaştıracaktır. Bunu komşu ülkelerde destekleyecektir" diye konuştu.