Geçen yıl aralık ayında Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen 4’üncü Büyükelçiler Konferansı'na Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Salona alınmayan bir grup öğrenci dışarda sloganlar atarak Ahmet Davutoğlu ve içeri girişlerine izin verilmemesini protesto etti. Özel güvenlik görevlileri ile öğrenciler arasında arbede çıktı. Üniversite öğrencileri S.V., H.G. ve İ.K. ile güvenlik görevlileri A.E., M.S. M.Ö. A.S. darp edildikleri gerekçesiyle sağlık raporu alarak birbirlerinden şikayetçi oldu. Öğrenciler S.V., H.G. ve İ.K. hakkında ‘Kamu görevlilerini yaralama’ suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar, 4 güvenlik görevlisi hakkında ise ‘vasıflı yaralama’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle Edirne 1’nci Sulh Ceza Mahkemesine dava açıldı.

ÖĞRENCİLERE HAPİS, GÜVENLİKÇİLERE BERAAT

Temmuz ayında tamamlanan ve 7 ay süren davada mahkeme ‘Kamu görevlilerini yaralama’ suçundan Trakya Üniversitesi öğrencilerinden İ.K., S.V. ve H.G.’ye 18’er ay hapis cezası verdi. Mahkeme, hapis cezasını paraya çevirerek 10’ar bin liraya hükmetti, 4 güvenlik görevlisi de beraat etti.

YARGITAY ONADI

Önceki hafta öğrencilerin yaptığı itirazı değerlendiren Yargıtay Ceza Dairesi yerel mahkemenin verdiği 30 bin liralık cezayı onadı. Cezanın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi önünde toplanan ‘Edirne Gençlik Derneği’ üyesi bir grup öğrenci, kararı protesto etti. Grup adına açıklama yapan Trakya Üniversitesi öğrencilerinden İpek Kıyak, yaşanan olayların ardından mahkemenin 3 öğrenciye 18’er ay hapis cezası verdiğini daha sonrada 30 bin lira paraya çevirdiğini ifade ederek şunları söyledi:

“AKP hükümeti 1’inci öğretim harçlarını kaldırarak parasız eğitim geldiğini söylerken içeri de yüzlerce öğrenci, parasız eğitim istedikleri için tutuklu. Yüzlerce öğrenciye üniversitesine, ülkesine sahip çıktığı için soruşturmalar açılıyor, okuldan atılıyor. Polis ve özel güvenlik eliyle darp ediliyor ya da fişleniyor. AKP’nin tarif ettiği dindar nesil profili dışında olan muhalif öğrencilere korkutma ve sindirme amaçlı cezalar veriliyor. AKP’yi protesto etmenin cezası 30 bin lira. Bu cezalar bizleri yıldıramayacak”

Açıklamanın ardından ellerinde pankart ve dövizler taşıyan öğrenciler sloganlar atarak dağıldı. Eylem sırasında polis ve üniversitenin güvenlik görevlileri de geniş önlem aldı.



EÖ(LK/AK)