Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mevlana'nın ölümünün 739'uncu Vuslat Yıldönümü için düzenlenen Şeb-i Arus törenlerine katılmak için Konya'ya gelen Kerkük Vilayet Meclisi üyeleri, Basra'daki dini liderlerin temsilcileri ve Afganistan'ın Belh kenti Valisi Ata Muhammed Nur ile Anemon Otel'de kahvaltıda bir araya geldi. Birlikte ve beraberlik mesajı veren ve mezhep ayrılıklarına değinen Davutoğlu, şunları söyledi:

"Aramızdaki etnik ve diğer farklılıklar Allah'ın bize lütfettiği güzelliklerdir. 2009 yılında Basra'ya gittiğimde gönlümde tarihten gelen bir esintiyle büyük bir muhabbet hissettim. Öylesine büyük bir muhabbetle karşılandık ki; 100 yıllık ayrılığın hasretini giderdik. Irak her şehri, köyü, kasabası ve toprağının her parçasıyla kardeşlik kokan bir ülkedir. Bölgemizde mezhep ayrılıklarına dayalı ihtilafları körüklemek isteyenler olabilir. Ama başta Ayetullah Sistani olmak üzere Irak'taki tüm dini liderler, Sünni ve Şii vakıf başkanları, Hıristiyan dini liderler bunun önüne geçmek için çok çaba sarf etti. İnşallah onların gayretiyle bu fitne hiçbir zaman bu topraklarda yer bulamayacak, tohum tutamayacak. Tüm büyük evliyanın, Ehl-i Beyt'in bölgesidir o bölge. Onların ruhaniyeti Irak'ı koruyacaktır."

KERKÜK'TEKİ PATLAMA

Kerkük'teki patlamalara dikkat çeken Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan da, şöyle dedi:

"Kerkük’te, Irak'ta bölge de insanların kardeşliğine kast edenler olabilir. Dün de çirkin yüzlerini bir kez daha göstererek kentin birçok yerinde patlamalara yol açarak insanları katlettiler. Camileri, vatandaşlarımızın evlerini hedef alarak 10'dan fazla kişinin ölümüne yol açtılar. Fakat öyle inanıyorum ki; geçmişte bu tür oyunlar, nasıl boşa çıkarıldıysa bundan böyle de kardeşliğimize kast eden bu girişimler boşa çıkacak. Bu üzücü olayları zikrederken buradaki mutlu atmosferi bozmak niyetimde değildim. Burada gördüğümüz kardeşliğin sayesinde bu oyunları boşa çıkaracağız. Kerkük’te ve bölgemizdeki sorunları çözeceğiz. Mevlana’nın öğretilerine sımsıkı sarılarak biz bu problemlerin üstesinden geleceğiz."



HD(İA/İD)