Ramazan Bayramı'nın 1'inci gününü memleketi Konya'da geçiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bayram namazını Musalla Mezarlığı içindeki açık alanda bulunan Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın cuma ve bayram namazlarını kıldığı, Selçuklu ordularını sefere gönderdiği namazgahta kıldı. İl Müftüsü Şükrü Özbuğday'ın kıldırdığı bayram namazına Davutoğlu'nun yanı sıra Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ak Partili Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakçı, İlhan Yerlikaya, Kerim Özkul ve yaklaşık bin kişi katıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin aldığını namazgahtaki bayram namazının ardından Davutoğlu, hemşerileriyle tek tek tokalaşıp, bayramlarını kutladı. Bayramlaştığı çocuklara 10 ila 20 lira bayram harçlığı verdi.  

''SURİYELİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN YÜREĞİMİZ ÇARPIYOR''

Tarihi namazgahta bayram namazı kılmanın önemine değinen Davutoğlu, Suriye'de yaşanan zulümler nedeniyle oradaki halkın belki de bayram namazını kılamadığını kaydetti. Geçen yıl aynı durumun Libya'da yaşandığını ve şu an oradaki şartların daha iyi olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

''Bu yıl Suriyeli kardeşlerimiz için yüreğimiz çarpıyor. Bugün biz bayram namazını eda ederken, Halep'de, Şam'da, Lazkiye'de, Hama'da, Humus'da, beklide bayram namazı heda etmeye gerekli olan güvenlik şartlarına sahip olmadığı için bayram havasını teneffüs edemeyen kardeşlerimize cenab-ı hak,  hürriyet ve hakkıyla bayramı heda etmeyi nasip etsin.''  

''MÜLTECİ SAYISI 70 BİNE ULAŞABİLİR''

Davutoğlu, Suriye'de yaşanan zulümden dolayı özellikle son 10 günde sınırımızdaki kamplara giriş yapan mülteci sayısında ciddi artışların olduğunu kaydederek, ''Dün itibariyle 67 bin civarında mülteci vardır. Bugün ki girişler ile bu sayı 70 bine ulaşabilir. Ramazan'ın son 10 günü mübarek günlerdi. Son 10 günde Suriye'de  zulüm olağanüstü arttı. Bu nedenle ülkemize gelişlerde arttı. İki gün önce, bir günde 5 bin Suriyeli kardeşimiz ülkemize sığındı. Hamdolsun sığınacak bir diyarları vardı. Bir komşuları vardı. Komşuluk, sadece iki aile arasında komşuluk değildir. Komşuluk hukuku, ülkeler arasında da vardır. Biz bugün bu komşuluk hukukunun gereğini yapıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi Suriye’deki, Irak’taki ve diğer komşu ülkelerde, kardeşlerimizin ayağına bir diken batsa, biz bunu hissederiz. Son dönemlerde Suriye'de bunu yaşıyoruz. İnşallah Türkiye’ye gelmelerini gerektirecek şartlar ortadan kalkar ama bu şartlar ortadan kalkmadığı sürece Türkiye her zaman bu kardeşlerimizin diyarı olacak. Onlara yardım elinin uzatıldığı ülke olmaya devam edecek'' dedi. 

Hiçbir zaman zulme rıza göstermediklerini vurgulayan Davutoğlu,'' Zulme sessiz kalmadık. Bundan sonrada ne komşularımızda, ne bölgemizde, ne de dünyamızın her hangi bir köşesinde, zulüm söz konusu olduğunda, ülkemiz ve milletimiz sessiz kalmayacaktır''diye konuştu.

BDP'Lİ VEKİLLERİN PKK'LILARLA SOHBETİ

Gazetecilerin, Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Bağlar Köyü yakınında bazı BDP'li milletvekillerinin yollarını kesen PKK'lı teröristlerle sohbet etmesini hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Hangi perspektiften bakılırsa bakılsın, kabul edilemez, maruz görülemez bir tutumdur. Mübarek ramazan ayında bile oradaki kardeşlerimizin korucularda dahil olmak üzere, askerlerimize saldırmakta bir değiş görmeyen, bir anlamda bütün millete savaş açmış. Halkımızın hangi etnik ve mezhep kökeninden gelirse gelsin, her kesimine savaş aşmış, terör örgütünün mensuplarıyla bu şekilde bir ilişkide bulunmak, böyle bir temasa geçmek bu halkın oylarıyla seçilmiş parlamentoda bulunan milletvekillerine yakışmayan tutumdur.''

MANEVİ EVLADI ŞEHİT KIZIYLA KARŞILAŞTI

Davutoğlu, daha sonra namazgahın yanındaki Garnizon Şehitliği'ne geçti. Burada şehitlerin mezarında dua eden Davutoğlu, şehit aileleriyle sohbet etti.  Davutoğlu, şehitlik çıkışında geçen 18 Mart'ta Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma töreninde şehitliğe yapmış olduğu ziyarette,  2002 yılında Tunceli'deki Çiçekli köyü yakınlarında teröristlerle girilen çatışmada şehit düşen babası jandarma komando er Selçuk Alkış'ı, hiç görmediğini belirten ve bunun üzerine manevi kızı olarak kabul ettiği 10 yaşındaki Gülnisa ve 11 yaşındaki ağabeyi Samet Alkış ile karşılaştı. Davutoğlu, bayram harçlığı verdiği Gülnisa ve ağabeyi Samet ile kısa süre sohbet etti.



İA-TY(İA/AK)