Azerbaycan'ın Başkentti Bakü'de yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (ECO) 20'nci Bakanlar Konseyi Toplantısı'na başkanlık eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Erzurum'a iniş yapan Ermenistan uçağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, inişle ilgili şunları söyledi:

"Ermenistan, Suriye'ye Erivan'dan Halep'e gitmek üzere insani yardım götürecek bir kargo uçağı için izin talep etti. Biz de bu çerçevede, Uluslararası hukuk ve daha önce belirlenen kurallar çervesinde kargo uçuş için 48 saatlik izin almaları gerektiğini ilettik.

Teknik iniş yapmaları şartıyla bu uçuşa izin verilebileceğini kendilerine bildirdik. İniş şartını kabul ettikleri için de Ermenistan tarafı bize yeni bir uçuş planı iletti. Bu uçuş planı çervesinde bugün bu uçak Erzurum'a teknik iniş yapmıştır."

İNSANİ YARDIM MALZEMESİ

İlk yapılan inceleme ve aramalarda insani yardım malzemeleri dışında herhangi bir unsura rastlanmadığını açıklayan Davutoğlu, "Araştırma devam ediyor. Uluslar arası uçuş kuralları çervesinde Ermenistan uçağının teknik iniş yapacağını baştan beri biliyorduk

Biz suriye'deki olaylar dolasıyısyla gidecek herhangi bir insani yardım uçağına engel olmayız. Ancak daha önceki örneklerde de görüldüğü gibi Türkiye, Suriye’ye dönük olarak meşru olmayan malzemeler konusunda tavrını ne olacağını göstermiştir" diye konuştu. Davutoğlu, incelemelerin tamamlanmasının ardından uçağın gönderileceğini söyledi.

Bu arada Türkiye'nin başkanlık yaptığı Azerbaycan, İran, Pakistan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan Dışişleri Bakanları toplantısı yapıldı. Dönem başkanlığı ise Azerbaycan'a geçti.