İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Mavişehir girişindeki araziye inşaa edeceği uluslararası nitelikteki opera binası uygulama projesi imza töreni, Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Törende 177 eserin yeraldığı yarışmada birinciliği elde eden Yüksek Mimar Mehmet Kütükçüoğlu başkanlığındaki Yüksek Mimar Ertuğ Uçar, Mimar Mert Üçer ve Mimar Onur Akın'dan oluşan ekibin projesi tanıtıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yarışmanın 1.5 yıl önce sona ermesine karşın uygulama projesi sözleşmesinin Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan süreç nedeniyle geçiktiğini söyledi. Sözleşme törenine dava süreci nedeniyle çağırmayı unuttukları jüriden özür dileyen Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın ise mazareti olduğu için gelemediğini açıkladı.

Kocaoğlu, İzmir’in tarihi, insani, kültür-sanata olan düşkünlüğü, yaşam felsefesi, sokakta, sahilde birlikte yaşama geleneği ile Türkiye’de ayrı bir yaşam biçimi, ayrı bir kimliği kişiliği olan kent oldğunu söyledi. Göreve geldiklerinde İzmir’in çeşitli nedenlerle geçmişten gelen altyapı sorunları bulunduğunu belirten Kocaoğlu, kültür altyapısı olarak eski başkan Ahmet Piriştina döneminde yarışmayla elde edilen ve inşaatına kendilerinin başladığı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ni kente kazandırdıklarını söyledi.

Kentin ihtiyacı olan opera binası için Mavişehir girişindeki alanı Karşıyaka Belediyesi’nden satın aldıklarını dile getiren Kocaoğlu, uygulama projesi gerçekleşir gerçekleşmez finans yapısı bugünkü gibi devam ederse 2013 yılında inşaat ihalesine çıkacaklarını açıkladı. Kocaoğlu, “Borçlarımız bu yıl içinde bitecek. 2013 yılından önce inşaat ihalesine çıkma şansımız zaten yok. Ben projenin temelini atacağımı, benden sonraki başkanın da açılışını yapacağına inanıyorum. Temel atıldıktan sonra İzmirlilerin ve sanatçıların projeye sahip çıkacağına da inanıyorum. Bir kent eğer hizmet, fuarcılık, kongre ve turizm sektöründe büyüyecekse bu kültür ve sanatsız olamaz. Bunlar birbirine çarpan etkisi yapacak şekilde projelendirilmelidir. Kentin refahı ancak artar. Bu opera binasını biz başlatacağız. Koşullar ne gösterir bilemiyoruz ama İzmirlilerle birlikte açacağız” dedi.

AROLAT’TAN ÖZÜR DİLEDİ

Kocaoğlu, ünlü mimar Emre Arolat’tan adının Büyükşehir Belediyesi operasyonuna karışmasına neden olduğu için özür diledi. Aralot ile 2009 yılında Kordon tasarımıyla ilgili olarak İstanbul’daki ofisinde görüşme yaptığını belirten Kocaoğlu, “Emre Bey daha sonra Opera binası jürisinde de çalışmalar yaptı. Oradan da bir hukukumuz oldu. Tasarım özel bir şeydir. Biz de acaba İzmir kıyısını ve Kordon’un tasarımını Emre Bey veya bir başka şahsa verebilir miyiz diye düşündük. Yani işi yapabilecek birine verebilir miyiz diye bürokratlarımızla toplantılar yaptık. En sonunda bu işin mevcut ihale mevzuatıyla olamayacağına karar verdik. Bu arada bizi polis dinliyor. Operasyon olduğunda da polis ilk geldiği zaman bize ’Emre Arolat’a verdiğiniz ihalenin dosyasını verin’ dedi. Böyle bir ihale yok ki! Sadece bunu tartıştığımızı söyledik. Ben bu nedenle Emre Bey’e mahçup oldum. O günden bugüne de Emre Aralot’ı arayamadım. Utandım. Çünkü gerçekten kişiğiliğine güvendiğim, saygı duyduğum bir kişidir. Operasyonlar yapılıyor ama böyle yan ürünleri de oluyor. Emre Bey’e verdiğimiz rahatsızlık için affını diliyorum” dedi.

Yüksek mimar Mehmet Kütükçüoğlu, opera binası gibi yapıların kentler için çok önemli olduğunu söyledi. Karşıyaka’da Mavişehir’a kadar yapıların denizle ilişkisi olduğunu ancak daha sonra bu ilişkinin bozulduğunu belirten Kütükçüoğlu, “Projemiz opera binası işlevinin yanısıra bu ilişkiyi de yeniden kuracak. Opera ve müzikle ilgisi olmayanların bile binayı kullanabilecekleri şekilde planladığını belirten Kütükçüoğlu, “Günün her saati farklı bölümleri aktif olacak. Sineması, kafeteryası, çatısından manzara izleme alanı olacak. Fuaye alanından opera salonundaki provalar görülebilecek” dedi.

OPERA BİNASI OLARAK TASARLANAN İLK PROJE

Yüksek Mimar Ertuğ Uçar ise projenin dünyada her mimarın rüyası olabileceğini ancak kendilerinin bunu gerçekleştirecek olmalarından mutlu olduğunu söyledi. Uçar, “İşinin ve mimarının üzerine çok titreyen bir belediye ile bu projeyi yapacağız. Hiçbir ticari kaygı yok. Programı tamamen kültürel. Türkiye’de opera binası olarak tasarlanan ilk bina olacak. Ödülü aldıktan sonra 1.5 yıl bu sözleşmeyi imzalamayı bekledik” dedi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç ise ilk kez bir belediye başkanın sinema, düğün salonu, kütüphaneden bozma olmayan gerçekten opera binası olarak projelendirilen ve yarışmayla elde edilen projeyle karşılarına çıktığını söyledi. Büyüksaraç, “Dünya çapında, dünyadaki otoriterin, opera sanatçılarının gözünü İzmir’e çevirmelerini sağlayacak bir proje olacak. Aziz Bey’e inanıyorum. Bu opera binasında şarkı söylemeyi umuyorum” dedi. Konuşmaların ardından Kocaoğlu ve mimarlar uygulama projesi sözleşmesini imzaladı.

PROJEDE NELER VAR

İzmir Opera Binası 25 bin metrekare arsa üzerinde kurulacak. İçinde operayı da destekleyecek ve ondan beslenen başka işlevler de yer alacak. 1200 kişilik ana salon, 400 kişilik bir küçük salon yer alacak. İçin de bale ve onunla ilgili atölyeler de bulunacak. Kafeterya ve sinema da yeralacak. Uygulama projesi henüz hazırlanmadığından maliyet belli olmasa da 200 milyon lira civarına malolacağı tahmin ediliyor.


UB(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)