Muğla’nın Datça İlçesi’nde yaşayan iktisatçı yazar 67 yaşındaki Ali Tiyar Gök’ün, dağ-bayır- bahçe demeden yarımadanın tamamını tam beş yıl süreyle dolaşarak hazırladığı, 'Gezginin Bitki Bahçeleri' kitabı, Dharma yayınlarından çıktı. Yazarı tarafından insanlığa, doğaya ve içinde yaşayan canlılara katkı yapan kişi, kurum ve kuruluşlara ithaf edilen kitap, kitapevlerindeki yerini aldı. Çok geniş kapsamlı olarak hazırlanan kitap, ilk kez şifalı otlar, meyveler, sebzeler ve süs bitkilerini bir arada bulunduruyor.

İKTİSATÇI YAZAR

Marmara Üniversitesi iktisat mezunu olan ve çocukluğu Bingöl’ün Kiğı ilçesi’nde doğa içinde geçen Gök, 26 yıldır bitkiler üzerine araştırmalar yapıyor. Daha önce de bu konuda yayınlanmış bir cep kitabı bulunan Gök, tamamı renkli fotoğraflarla hazırlanan 305 sayfalık yeni kitabında, sadece bitkileri tanıtmakla kalmıyor, bitkilerin tarihini, toplanma ve yararlanma yöntemlerini, insanlar için bitkilerin neden gerekli olduğunu, hastalıklarda ve tedavilerde kullanılan, boya elde edilen bitkileri anlatıyor.

DOĞA SEVDALISI

Gök, hazırlanan kitabın fotoğraflarını da bizzat kendisi çekti. Gök, "Elinizdeki bitki kitabı, çok uzun ve zorlu bir çalışmanın ürünü olsa da dünya ve ülkemizdeki flora zenginliği göz önünde alındığında mütevazı bir çalışma. Bir doğa sevdalısı olarak dileğim ve umudum, yalnız kendi hayatlarını ve ailesini koruma altına alan insanların da, hayatımızın ayrılmaz canlıları olan diğer bütün canlılara sahip çıkmaları olacak" dedi.

AKADEMİK VE BİLİMSEL

Ali Tiyar Gök, kitabın akademik ve bilimsel ölçeklere sadık kalınarak oluşturulduğuna dikkat çekti. Gök, "Kitap incelendiğinde görülecektir ki, yayımlanan benzer bitki kitaplarından farklı olarak, her bitkinin onlarca çeşidine yer verilmiştir. Örneğin, pazarlarda sadece kekik olarak satılan familyanın birçok çeşidi bu kitapta yer almaktadır. Mercanköşk, sater, thymbara, micromeria, coridothymus bunlardan sadece birkaçı. Çoğu kitabın aksine, en çok yararlanılan ve ülkemizde yaygın olan şifalı otları, meyveleri, sebzeleri ve varlıklarıyla bize moral kaynağı olan süs bitkilerini ayrı bölümler halinde ele aldım ve bir kitapta birleştirdim" diye konuştu.



MÇ(İÖ/BT)