Proje çerçevesinde, Datça Yarımadası’nda dalış yapılacak sahalar belirlenirken, oluşturulması planlanan yapay resif alanlarıyla her türlü balık avcılığına kapatılacak bölgeler tespit edildi. Datça Su Sporları Komisyonu üyesi ve Liman Başkanı Murat Yıldız’ın konuyla ilgili hazırladığı rapor, Kaymakam Hamdi Üncü başkanlığındaki komisyon tarafından onaylanarak kabul edildi.

Projeye göre, Datça Yarımadası 2 bölgeye ayrıldı. Datça ilçe merkezini kapsayan 1’inci bölgede, batıda İnce Burun’dan başlayarak, doğuda Sarı Liman Adası’na kadar olan alanda 24, 2’nci bölge olan Aktur Tatil Sitesi’nde de Sarı Liman Adası’ndan başlaşarak Dil Burnu ve Atabol Çakarı’na kadar olan bölgede 8 olmak üzere, toplam 32 tüplü dalış noktası belirlendi. Datça’daki 24 dalış noktasından 6’sı her türlü balık avcılığına kapatıldı. Armutlu Burnu, Gök Liman (Akvaryum), Çeti Suyu Mevkii, Karataş (Üç Taş) Resif Mevkii, Uzunca Ada ve Sandal taş noktalarında her türlü balık avcılığı yasaklandı.

Şamandıra ve tonozlama çalışmasıyla demir atmaya kapatılacak dalış noktaları da Armutlu Burnu Yapay Batık Alanı, Çeti Suyu Mevkii, Karataş Resifi ve Sandal Taş olarak belirlendi.

Dalış alanları olarak kullanılan deniz sahalarında, can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla, Dalış Bayrağı (Alfa Sancağı) ile işaretlenmiş alanların 100 metre yarıçapı dahilinde her türlü motorlu deniz aracıyla seyretmek, su sporu yapmak yasaklanırken, kuralara uymayanlar hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci Maddesi uyarınca işlem yapılacağı açıklandı.

Kaymakam Hamdi Üncü konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, son yıllarda ülkemizde dalış sporuna olan ilginin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, "Birçok ülke dalış turizminden ciddi gelir sağlıyor. Datça’nın sahip olduğu potansiyelle ülkemizin bu alanda parlayan yıldızı olacağına inanıyorum. Bunun ön plana çıkarılarak yabancı turistlerin daha çok ilçemize ve dolayısıyla ülkemize gelmesini sağlamak ve bu şekilde ülkemize döviz geliri sağlamak, ülkemizin tanıtımına yardımcı olmak istiyoruz" dedi.



MÇ(AÖ/SS)