Çanakkale'de 1984 yılında girdiği ton balığı üretimiyle yıllık 120 milyon dolarlık ihracata kadar ulaşarak su ürünleri ve dondurulmuş gıda sektöründe Dardanel markasını yaratan işadamı Niyazi Önen, ikinci bahar için düğmeye bastı. Dardanel'i satmaktan vazgeçen Niyazi Önen, 5 aylık aradan sonra Çanakkale'nin merkezindeki Dardanel fabrikasında ton balığı üretimine yeniden başladı. İşadamı Niyazi Önen, Dardanel'in yeniden ton balığı üretimine başlaması nedeniyle fabrika bahçesinde protokol üyelerinin, Çanakkale Dardanelspor teknik heyeti ve futbolcular ile fabrika çalışanlarının katıldığı bir iftar yemeği verdi.

GÜMRÜK VERGİSİ SORUNU ÇÖZÜLDÜ

İlk etapta ton balığı üretiminde 500 kişilik bir istihdam yaratan Önen, kısa sürede ton balığında Dardanel markasının yeniden raflarda yerini alacağını kaydetti. Avrupa Birliği'nin uyguladığı yüzde 24'lük gümrük vergisi nedeniyle 2000'li yılların başından itibaren büyük sıkıntılar yaşamaya başlayan Dardanel'in patronu Önen, gümrük vergisi sorununun aşıldığını ve Dardanel'i eski günlerine taşımak için yeni bir hamle başlattıklarını ifade etti. Geleceğe yönelik hedeflerini açıklayan işadamı Niyazi Önen, "Bizim Dardanel olarak hedefimiz tekrar tüm kapasitemizi kullanarak hedeflediğimiz cirolara ulaşmak. Çok kısa süre içerisinde de bu hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Yurt içindeki satış örgütümüzü tamamen yeniledik. Türkiye genel distribütörlüğümüzü Akyürek Grubu'na verdik. Aynı zamanda da ihracat seferberliğimiz başlıyor. Başta Avrupa olmak üzere komşu ülkelere yapacağımız ihracatla çok kısa süre içerisinde 100 milyon doları aşacak ihracat rakamına ulaşacağız. Böylece hem Çanakkale, hem de Türkiye ekonomisine Dardanel'in çok ciddi katkıları olmaya başlayacak" dedi.

HEDEF 300 MİLYON DOLARLIK CİRO

Fabrikaların ham madde balık işleme kapasitesinin yıllık 40 bin ton olduğunu, bitmiş ürün olarak 30 bin tonluk üretim elde ettiklerini kaydeden Niyazi Önen, Önümüzdeki ilk yılda toplam üretimden satış rakamının 150 milyon dolar civarında olmasını hedeflediklerini belirtti. Önen, ikinci yılda üretim kapasitesinin tamamını kullanarak 300 milyon dolarlık ciro hedefini yakalayacaklarını açıkladı. Fabrikanın tam kapasiteyle çalışmaya başladığında 500 olan çalışan sayısının da 2 bin 500'e ulaşacağını dile getiren Önen, grup olarak ele alındığında toplam çalışan sayısının 3 bin olacağını belirtti.



BG,EK(AÖ/AK)