Alt Komisyon Başkanı İstanbul AK Parti Milletvekili Enver Yılmaz, üyeler Manisa AK Parti Milletvekili Selçuk Özdağ, Erzurum AK Parti Milletvekili Cengiz Yivilioğlu, İstanbul AK Parti Milletvekili Şirin Ünal, Afyonkarahisar CHP Milletvekili Ahmet Toptaş ve Ankara MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri, 1960 darbesi ve 71 muhtırası ile ilgili 1960 Milli Birlik Komitesi Üyesi emekli binbaşı Ahmet Er ile yaklaşık 1.5 saat görüştü.

Ahmet Er, komisyona yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kültür istilasından kurtulamadığını savundu. Anavatanın düşman istilasından kurtarıldığını, ancak milletin kültür istilasından kurtarılamadığını dile getiren Ahmet Er,  şunları söyledi:

“Biz lise talebesiyken tüm bunları düşünüyorduk. Teğmen rütbesindeyken Tanrı Dağı yayınevini açtık. Bu yayınevinde milli ve manevi konuları işleyen kişileri bulduk ve kitaplarını bastırdık. Bu kitaplar subaylara ve öğrenciler dağıtıldı. Şimdi burada bir İsmet İnönü’nün hatasını söylüyorum. Biz daha lise talebesiyken kültür istilasının farkına vardık. Aynı dönemde harp akademisindeyken batıya ait eserler batı kültürüne ait eserler bizlere dağıtıldı. İçeriklerine baktığımızda çok tanrılı dinlere ait eserler vardı. Bu da batı kültür istilasına bir davetti. Bu zamanlarda Yunus Emre’ye ait 5 bin sayfalık eser vardı. Paramız olmadığı için bu kitabı bastıramadık. İşte tüm bunlar bir kültür seferberliğini gerektiriyordu. Biz o zaman kıtalarda subaydık, gördük ki Türkiye’de partiler arası kavga şiddetlendi. İsmet İnönü, 'Sizi ben de kurtaramam' dediği gibi şartlar tamamlanınca darbe meşru olduğunu söyledi. Bu çok korkunçtu. Sayın rahmetli İnönü’yü ordu içinde tutan grup ürkekti. Yüzde 90’ı onun emrindeydi. Bu grup içerisinden bize istihbarat geldi. Bu istihbaratı 1'inci Ordu’da bir kurmay yüzbaşı verdi. O subaylar Demokrat Parti’nin elinden alıp, İsmet Paşa'ya teslim edecekler haberi geldi. Biz de bunun üzerine bu görüşe karşı olduğumuz için Türkeş ve arkadaşları olarak bir grup halinde bu hareketin içine girdik. Evet, bizim hareketimiz kültür hareketiydi. Ama sonradan hızlanan ihtilal grupları mecburen bizi bu hareketin içine itmiştir.”

 FAYDALI BİR GÖRÜŞME OLDU

Komisyon Başkanı Enver Yılmaz, Ahmet Er’in dinlenmesinden sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yılmaz, halen devam eden sürece ilişkin olarak Ahmet Er’in bilgilerine başvurduklarını söyledi. Yılmaz, “Ahmet Er, kendisinin kesinlikle darbeci ve muhtıracı olmadığının altını özellikle çizdi. Zira 60 ihtilalinde kendisinin daha sonra katılım gösteren bir ekip ile beraber hareket ettiğini belirtti. Bu çerçevede somut örnekler ve yaşanmış bir takım olayları bizlere anlattı ve özellikle de 1960 ve 71 özelinde darbeyi yapanların ekonomik mal varlıklarının araştırılması konusunda ısrarcı oldu. Biz de komisyon olarak 1960-71 ve sonraki darbelere yönelik darbeyi yapanların ekonomik durumları ile ilgili teferruatlı bir çalışmayı inşallah Ankara’ya döndüğümüzde yazışmaları yapmak suretiyle gerçekleştireceğiz. Bizler açısından faydalı, güzel bir görüşme oldu. Sayın Er’in sağlığının müsaade ettiği doğrultuda bütün arkadaşlarımız daha önce Er’in anılarına istinaden hazırladığı soruları ve bir takım somut olayları da gündeme getirdi. Bizce faydalı bir görüşme oldu” dedi.