Danıştay 1. Dairesi, 5 Eylül 2009 tarihinde askerlik görevini yaptığı Tunceli'nin Hozat İlçesi'ne bağlı Sarıtaş Jandarma Karakolu'nda silahla intihar ettiği ileri sürülen er Murat Oktay Can'ın ölümüyle ilgili otopsi raporunu düzenleyen Fırat Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda görevli 3 doktor ve 1 teknisyen hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. 2009 yılında er Murat Oktay Can'ın babası Oktay Can, otopsi raporunu düzenleyen 3 doktor ve 1 teknisyen hakkında 'suç delillerini yok ederek, gizleyerek ve değiştirerek otopsi raporu düzenledikleri, görevlerini kötüye kullandıkları' iddiasıyla Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık dosyayı görevsizlik kararı vererek Fırat Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderdi. Rektörlük ise şüpheliler hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi. Bunun üzerine baba Oktay Can, Danıştay'a başvurdu. Olayla ilgili incelemesini yapan Danıştay 1. Dairesi, şüpheliler hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ

Bu karar baba Oktay Can ile anne Süsember Can'ı sevindirdi. Antalya'nın Kepez İlçesi'ne bağlı Esentepe Mahallesi'nde oturan ve geçimlerini Kepez Kaymakamlığı'nın verdiği yardımlarla sağlayan Can ailesi, tek oğulları Murat Oktay Can'ın şehitliğinin verilmesini istedi. Baba Oktay Can, "Danıştay'ın doğru bir karar verdiğine inanıyorum. Çok da teşekkür ediyorum. Çünkü ben 3 yıldır bu savaşı vermekteyim. Askeri inceleme yapan hakim savcı doğru bir karar vermemiştir. Danıştay'ın kararı ile yüreğimize bir parça su serpilmiştir" dedi.

CUMHURBAŞKANIMIZ OĞLUMUN ŞEHİTLİĞİNİ VERSİN

İntihar ettiği iddia edilen oğlunun komutanı tarafından vurulduğunu ileri süren baba Oktay Can, "Başkomutanımızdan yani Cumhurbaşkanımızdan derhal çocuğumun şehitliğinin verilmesini istiyoruz. Bir anne baba olarak mağduruz. Emekliliğimiz yok. Bize tek bakacak kişi çocuğumuzdu. Cumhurbaşkanımızın bize şeref madalyası vermesini talep ediyorum" diye konuştu.

MEZARIN AÇILMASI İÇİN SAVCILIĞA BAŞVURDU

5 Ekim 2009 tarihinde 20 yaşındayken intihar ettiği iddia edilen oğlu Murat Oktay Can için 7 Ekim 2009 tarihinde şehit töreni düzenlendiğini ve ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Andızlı Kent Mezarlığı'na defnedildiğini aktaran Oktay Can, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak oğlunun mezarının açılmasını talep ettiğini anlattı. Oktay Can ayrıca bu olayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de taşıdığını ve dava gününü beklediklerini kaydetti.

OĞLUMUN ŞEHİTLİĞİNİ VERSİNLER

Oğlunun hasretini odasına astığı resimleriyle geçiştirmeye çalışan anne Süsember Can ise, "Birazcık yüreğimize su serpildi. Biz bu acıyı 3 senedir yaşıyorduk. Biz oğlumuzu oraya gezmeye de pikniğe de göndermedik, vatan görevine gönderdik. Ama vatan benim oğlumun ölüsünü bana getirdi. Oradaki komutanların hepsi suçlu. Ben çocuğumu onlar için büyütmedim. Bir annenin bir evladını kaybetmesi çok zor. Tek erkek evladımdı. 3 yıldır mücadele ettik. Oğlumun şehitliğini vermediler. Benim oğlum Allah huzurunda şehittir. Ama delilleri kararttılar. Işık Koşaner'in 'kendi askerimizi kendi alnından vurduk' dediği asker benim oğlumdur. Ben evladımı kaybettim ama şehitliğini verseler azıcık yüreğimize su serpilir. Ben 3 senedir bu fotoğraflarla konuşuyorum. Sakinleştiricilerle günümü geçiriyorum. Devletten istediğim oğlumun katilinin bulunmasıdır."