İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, 24 Nisan 2012 tarihinde 11 bin 805 sayılı Genelgeyi yayımladı. Genelgenin 1'inci maddesinde, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerindeki bütün belde belediyeleri her türlü taşınmaz tahsisi, satış ve kiralanması, yeni personel istihdamı, iş ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, yeni nazım ve uygulama imar planı yapılması, imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsatı işlemleri hariç her türlü imar uygulamasının, iş makineleri ve diğer taşıtların satılmasının, 5 bin 393 sayılı Belediye Kanunu'nun 68'inci maddesindeki hükümler saklı kalmak kaydıyla borçlanmaları ve ticari plaka verilmesi ile ilgili işlemlerini valilik onayı ile yapacakları belirtildi.

Konya'nın Yunak İlçesi'ne bağlı Saray Belediye Başkanlığı da, genelgenin 1'inci maddesinin Anayasa ve Belediyeler Kanunu'na aykırı olduğunu belirtip, 1'inci maddenin iptalı ve yürütmenin durdurulması nedeniyle Danıştay'a dava açtı. Danıştay 8'inci Daire Başkanlığı'nda görülen  dava geçen Eylül ayında karara bağlandı.

Genelgenin 1'inci maddesinin hukuka ayrıkı olduğunu belirten Danıştay 8'inci Daire Başkanlığı, genelgenin uygulanması halinde belediyelerin hizmetlerinin aksayacağı ve hizmetten yararlananlar yönünden telafisi güç veya imkansız zararlara neden olabileceğine kanaat getirerek, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün 11805 sayılı genelgesinin 1'inci maddesinin yürütmesini durdurma kararı aldı.

Danıştay kararını değerlendiren Saray Belediyesi Avukatı Salih Akça, ''Bu karar Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor. Böylece belde belediyeleri üzerindeki valilik vesayeti kalkmış olacak. Artık belediyeler valilik onayına gerek kalmadan işlem yapabilecek'' dedi.



ATM(İA/İD)