Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 3 Nisan 2012'de 'Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te yaptığı değişiklikle, başta Kaz Dağları olmak üzere, ormanlık alanları koruyan düzenlemeyi değiştirdi. 3575 Sayılı Kanun'un 'Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılanmasına İlişkin Yasa'nın 20'nci Maddesi'nde yer alan 'Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara üç kilometre mesafede zeytinyağı fabrikaları dışında zeytinin gelişmesine engel olacak kimyasal atık, toz, duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletme kurulamaz' hükmüyle 'zeytinlik saha' tanımı değişti.

Değişiklik, 25 bin metrekare altındaki zeytinlik alanları yasal korumadan çıkardı. Değişiklik sonucu bu sınırın altındaki zeytinlikler, her türlü maden arama, HES ve büyük sanayi tesisi inşaatlarına açılmış oldu.

Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İzmir, Manisa ve Muğla baroları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın zeytinlik sahasını yeniden tanımlayarak 25 bin metrekare altındaki zeytinlikleri, hidroelektrik santral (HES) inşaatlarına, turizm tesislerine ve konut yapılanmasına açan yönetmeliğinin iptali için Danıştay'a başvurdu. Danıştay 8'inci Dairesi, "Baroların ehliyet yönünden dava açmaları mümkün değildir" derken, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyiz yolunun açık olduğunu bildirdi. Baro başkanları kararı temyiz için hazırlıklara başladı.

Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan kararla ilgili yaptığı açıklamada, "Daha önce barolara çevre ve doğanın korunması konusunda dava açma yetkisi tanınmıştı. 12 Eylül 2010 sonrasında oluşturulan yeni yapılanma, Danıştay'ın istikrar kazanmış bazı kararlarını ortadan kaldırdı. Uluslararası sermayenin Türkiye'de çevre ve doğayı yağmasına engel olmak isteyen barolar ve diğer meslek kuruluşları etkisiz hale getirildi. Bu durum yalnız ve ancak uluslararası sermayenin çevreyi ve doğayı sömürmesine hizmet edecektir" dedi.



MS(AÖ/SS)