İpragaz'ın denizler ve sulak alanlar için geliştirdiği çevreci yakıt marinegas'lı tekne, bir yıllık deneme çalışmalarının ardından ilk seferini yaptı. Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin, Dalyan kanallarında kullanabilecekleri, çevreye duyarlı, sıfır emisyon, egzoz gazı olmayan, ses kirliliği yapmayan bir tekne hedeflerini hatırlattı. Dalyan kanallarının dünyada eşi benzeri bulunmadığı kaydeden Gültekin, bu güzellikle korumak için harekete geçtiklerini ve İpragaz'ın kendilerine destek verdiğini söyledi. Gültekin, "İpragaz ile çevreci tekne yaptık. Yapılan test çalışmaları olumlu sonuçlandı. Bugünde ilk yerli ve yabancı misafirlerimizle yolculuğa çıkıyoruz. Ücretsiz taşıdığımız ilk yolculara, günün anlamını belirten bir teşekkür belgesi verdik. Misafir yolcularımız kendilerini çok şanslı hissettiklerini ifade ettiler. Teknemizden çok memnunuz. Olumlu referaslar aldığımız sürece de yavaş yavaş diğer teknelerimizde de bu dönüşümü yapacağız. Çok mutluyuz, çok gururluyuz. Hem Dalyanımız, hem bölgemiz hem de Türkiyemiz adına iyi bir iş yaptığımız inancındayız" dedi.

"ARKANIZDA KARBON AYAK İZİNİZ KALMADI"

Tekneye binen turistlere İpragaz A.Ş. CEO'su Selim Şiper imzalı teşekkür belgesi verildi. "Arkanızda karbon ayak iziniz kalmadı" başlığıyla bir yazı kalema alan Şiper, "İpragaz'ın sosyal sorumluluk projesi olarak geliştirdiği Blue Boat ile gezdiniz. Testlerden başarı ile geçen Blue Boat ile Dalyan'ı dolaşan ilk konuğumuz olarak sizi ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Ne çevre ne gürültü kirliliği. Suyun sesini, kuşların ötüşünü dinlerken, carettalar size eşlik etti. Dünyaca ünlü Daylan'da güzel şeyler oluyor. Tekrar görüşmek üzere" diye yazdı.

İNCİ AKÜ'NÜN 4 TEKNESİ DE SUYA İNDİ

Dalyan da ayrıca, İnci Akü tarafından dizel motordan elektrikli sisteme dönüştürülüp enerjisini aküden alan çevre dostu dört tekne de suya indirildi.

Holiday Paradise Otel'in iskelesinde düzenlenen törene Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Dalyan Belediye Başkanı CHP'li Arif Sarı, Çevre ve şehircilik İl Müdürü Ufuktan Güneş, İnci Akü Yönetim Kurulu üyesi Şerife İnci Eren, Brillant Turizm Sahibi Önder Dombaycı ve çok sayıda davetli katıldı. Altı yıldır Dalyan kanallarında dizel motorlu teknelerle taşımacılık yapan Brillant Turizm Sahibi Önder Dombaycı, "Dört yıl önce başlayan ve İnci Akü'nün titizlikle sürdürdüğü bu çevre dostu çalışmayı dikkatle izliyordum. Geçtiğimiz yıl bu projenin ciddiliğine inandım ve İnci Akü ile masaya oturdum. Dizel motor ile çalışan bir teknenin mevcut güzergahı günde 40 liraya, akü ile çalışan teknenin aynı performans ile bu güzergahı 8 liraya tamamlaması çok cazipti. Tüm bunların yanı sıra gürültüsüz olması, sintine atığı bırakmaması ve çevre dostu bir proje olması nedeniyle 4 tekneme bu sistemi uyguladım" dedi.

İnci Akü Yönetim Kurulu üyesi Göksel Paker de 'Mavi deniz, özgür Caretta' adını verdikleri projenin Dalyan'da faaliyet gösteren özel sektörün sahiplenmesinin önemine değindi.

Daha sonra törene katılan konuklar teknelere binerek kanalda kısa bir tur attı ve kaya mezarlarının önünde fotoğraf çektirdi.