Dalaman Havalimanı içindeki Havaş tesislerinde yapılan tanıtım toplantısına, Havaş Genel Müdürü Müjdat Yücel, Genel Müdür Yardımcısı Kürşad Koçak, Kurumsal İletişim Müdürü Elif Göktan, Yönetim Sistemleri Müdürü Başak Helen Taşkan, Milas-Bodrum Havalimanı İstasyon Başmüdürü Ünal Tansel, Antalya Havalimanı İstasyon Başmüdürü Mehmet Bozdemir ve Dalaman Havalimanı İstasyon Başmüdürü Metin Kurumlu ile çok sayıda basın mensubu katıldı. Toplantıda, üç havalimanının başmüdürlerine sertifikaları verildi.

Genel Müdür Müjdat Yücel, Havaş ile ilgili tanıtım yaparak, Yeşil Kuruluş olma süreci ve etkenleri anlattı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından başlatılan “Yeşil Havaalanı Projesi” kapsamında istenen koşullar yerine getirildiği için ilk olarak Milas-Bodrum Havalimanı’nın sertifaya almaya hak kazandığını belirten Yücel, Antalya Havalimanı sonrasında şimdi de Dalaman Havalimanı’nın aynı unvanı aldığını söyledi. Yücel, “Böylece Havaş Türkiye’de üç noktada birden 'Yeşil Kuruluş' sertifikası olan ilk ve tek yer hizmetleri şirketi oldu” dedi.

HEDEF TÜM NOKTALAR

Havaş’ın sürekli iyileştirmeyi temel amaç olarak benimsediğini dile getiren Genel Müdür Müjdat Yücel, faaliyet gösterdiği noktaların gelişimine katkıda bulunmak ve kalıcı şeyler yapmak prensibi ile hareket ettiğini belirtti. Yücel, “Yeşil bir kuruluş olma ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Yeşil Havalimanı yaratma hedefleri doğrultusunda süreçlerimiz sürekli iyileştirilmektedir. Bu kapsamda, insan sağlığı ve çevreye en az zarar verecek malzeme ve ekipman seçimleri ile doğal kaynak tüketimini azaltacak uygulamalar hayata geçirilmektedir. Çevre sağlığı konusunda hizmet noktalarında yapılan iyileştirmeler ve hasar gören ormanlık arazilerin tekrar ağaçlandırılması gibi çalışmalarla devam ediyoruz. Havaş üçüncü ’Yeşil Kuruluş’ sertifikasını alarak bu alanda da sektörde bir ilki gerçekleştirdi. Hizmet verdiğimiz tüm noktaları çevre konusunda belirli standartlara getirmeye çalışıyor, kurum olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Bodrum Milas, Antalya ve Dalaman Havalimanı ile aldığımız ’Yeşil Kuruluş’ unvanını diğer noktalarımıza da kazandırmak için yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

ÇEVRESEL ETKİLER

Havalimanlarındaki tüm çevresel etkilerin azaltılması ve mümkünse ortadan kaldırılmasını amaçladıklarını belirten Yücel, “Yeşil Havaalanı Projesi” için öncelikli olarak “Çevresel Risk Analizi” çalışmasının yapıldığını ifade etti. Bu çalışmada elde edilen veriler ışığında Havaş faaliyetlerinden kaynaklanan tüm çevresel etkilerin kontrol prosedürlerini içeren kapsamlı bir “Atık Yönetim Planı” hazırlandığını açıklayan Genel Müdür Yücel, “Havaş hizmet noktalarında sürekli iyileştirme ve kirliliğin önlenmesi prensipleri doğrultusunda yıllık çevre hedefleri belirlendi ve çevresel performans izleme süreçleri yapılandırıldı. Tüm çevre mevzuatı gözden geçirilerek mevzuat şartlarına uyum çalışması yapıldı. Olası çevresel acil durumlar belirlendi ve kontrol prosedürleri oluşturularak tatbikatlarla test edildi. Personel ve taşeron firmalar için bilgilendirme toplantıları yapıldı. Bunun yanı sıra havalimanlarında çevre mevzuatına tam uygunluk sağlayan atık alanları inşa ediyoruz. Çevreci bataryalı araç sayısını artırdık. Çalışanların farkındalığını arttırmak amaçlı eğitimler veriyoruz. Doğal kaynak tüketimini azaltmak üzere bina ve tesis altyapılarında (sensörlü bataryalar, armatürler, trafolarda kompanzasyon) iyileştirmeler de yapılıyor” diye konuştu.

Yönetim Sistemleri Müdürü Başak Helen Taşkan da, 'Yeşil Kuruluş' olma yolunda geçen süreç ve çalışmaların nasıl yapıldığı hakkında bilgiler verdi. 



MS(İÖ/AK)


----- KUTU 1 ---------



HAVAŞ

Türkiye’nin ilk ve en köklü yer hizmetleri şirketi Havaş’ın yüzde 65 oranındaki çoğunluk hisseleri, havalimanı işletmeciliği alanında uluslararası bir marka olan TAV Havalimanları Holding bünyesinde yer alıyor. Havaş’ta HSBC Investment Bank Holdings PLC’nin yüzde 28.3, İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın ise yüzde 6.7, payı bulunuyor. Havaş, teknolojik altyapısı, modern ekipman ve tesis varlığı, verimliliğe odaklı kaliteli insan kaynağı ve hizmet anlayışı ile dünya standartlarında hizmet sunuyor. Havaş, Türkiye’de 22 havalimanında yaklaşık 200 havayolundan oluşan zengin bir müşteri portföyüne hizmet veriyor.

Yer Hizmetleri ve ikram servisi sağlamak üzere havacılık hizmetlerine başlayan şirket, 1987 yılında ikram hizmetlerinin ayrılmasının ardından, 1995 yılında Türkiye’nin ilk ve en başarılı özelleştirilen şirketi oldu. TAV Havalimanları Holding tarafından işletilen Batum Uluslararası Havalimanı’na bağlantı sağlayan ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ne coğrafi yakınlığı nedeniyle bu bölgede yaşayan vatandaşlara seyahat kolaylığı getiren Hopa Yolcu Terminali’ni Aralık 2007’den bu yana işletiyor. İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Antalya, Bodrum, Çorlu, İzmit, Dalaman, Malatya, Samsun, Hatay, Gaziantep, Konya, Hopa ve Şanlıurfa ve Trabzon Havalimanlarında şehir merkezi havalimanı arasında yolcu taşımacılığı yapan Havaş, Bodrum’da ise otopark hizmeti veriyor. Havaş Europe, 4 ülkede (Finlandiya, İsveç, Letonya ve Almanya) ve 5 havalimanında (Riga, Helsinki, Stokholm, Münih ve Frankfurt) müşterilerine yer hizmetleri sunuyor. Havaş Europe, ayrıca 2012 yılının 2. çeyreği itibariyle Almanya’da Air France ve KLM’in yolcu hizmetlerini vermeye başladı. Havaş, yurtiçi ve yurt dışındaki iştirakleri ile birlikte ise toplam 10 bin 150 kişiyi istihdam ediyor.

KUTU 2:

ALDIĞI ÖDÜLLER

2009 YILI:

SAS Scandinavian Airlines 2009 Yılı I. Çeyrek En İyi Gelişim Gösteren İstasyon Ödülü: İstanbul Atatürk Havalimanı

Delta Airlines Atlantik Bölgesi 2009 Yılı III. Çeyrek Güvenlik ve Dakiklik Ödülü: İstanbul Atatürk Havalimanı

Delta Airlines Atlantik Bölgesi 2009 Yılı II. Çeyrek Güvenlik ve Dakiklik Ödülü: İstanbul Atatürk Havalimanı

Swiss Airlines 2009 Yılı Nisan Ayı, Ayın Yıldızı Ödülü: İstanbul Atatürk Havalimanı

Swiss Airlines 2009 Yılı Haziran Ayı, Ayın Yıldızı Ödülü: İstanbul Atatürk Havalimanı

2010 YILI:

Swiss Airlines Şubat Ayı, Ayın İstasyonu Ödülü: İstanbul Atatürk Havalimanı

Swiss Airlines Nisan Ayı, Ayın Yıldızı Ödülü: İstanbul Atatürk Havalimanı

Katar Havayolları Ağustos, Eylül, Ekim ayları yüzde 100 Zamanında Kalkış Performansı Ödülü: İstanbul Atatürk Havalimanı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, “Yeşil Kuruluş” unvanı: Milas-Bodrum Havalimanı

2011 YILI

Katar Havayolları Mayıs, Haziran ayları yüzde 100 Zamanında Kalkış Performans Ödülü: Ankara Esenboğa Havalimanı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Teşekkür Belgesi

SAS Scandinavian Airlines Tüm Charter İstasyonları Teşekkür Belgesi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Libya İnsani Yardım Operasyonu Teşekkür Belgesi

Pegasus Havayolları AGCS Denetimi Başarı Belgesi: Antalya Havalimanı

Aeroflot Havayolları 2011 Yılı Kış Sezonu Başarı Mektubu: Antalya Havalimanı