Terör örgütü PKK tarafından kaçırılan ve serbest bırakıldıktan sonra 6 ayrı suçtan yargılanan Çağan ve Yüce hakkında PKK'nın sözcüsü konusundaki kapatılan Roj TV'de yayınlanan konuşmalar nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ile zincirleme olarak basın-yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak' suçundan açılan davaya, Van Askeri Mahkemesi görevsizlik kararı vererek, dosyayı Van Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi de askeri savcının iddianemesini kabul ederek, Ramazan Yüce için 'suçu ve suçluyu övme' ile 'zincirleme olarak basın-yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 9.5 yıla kadar, uzman çavuşluktan istifa eden Halis Çağan'a ise 'zincirleme olarak basın-yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 7,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen 4’üncü duruşmada karar çıktı. 'Zincirleme olarak basın-yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak' suçundan yargılanan eski uzman çavuş Halis Çağan için beraat kararı verirken, er Ramazan Yüce ise Roj TV'de yayınlanan konuşmaları nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ile zincirleme olarak basın-yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

AVUKAT ASLAN: TİRAZ EDECEĞİZ

Er Ramazan Yüce’nin avukatı Dinçel Aslan karara itiraz edeceklerini söyledi. Avukat Aslan, müvekkili Yüce’nin tutuklanmasına neden olan konuşmasında barış ve kardeşlikten söz ettiğini ifade etti. Avukat Aslan, bu konuşmanın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebileceğini de belirterek, "Karara itiraz edeceğiz. Yargıtay da bu kararı onarsa AHİM’e gideceğiz" dedi.

DAVAYA KONU OLAY

Yüksekova İlçesi'ndeki Dağlıca Taburu'na, 21 Ekim 2007 gecesi PKK'lılar tarafından düzenlenen baskında 12 asker şehit oldu, 17'si yaralandı, 8 asker de PKK'lılar tarafından kaçırıldı. Kuzey Irak'a kaçırılan askerler, kapatılan DTP milletvekilleri aracılığıyla Türkiye'ye teslim edildikten sonra, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yargılandı.

Uzman Çavuş Halis Çağan, çavuş Mehmet Şenkul, erler Ramazan Yüce, Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu ve Fatih Atakul hakkında askeri savcı tarafından hazırlanan iddianemede, er Ramazan Yüce için ağırlaştırılmış ömür boyu diğer sanık askerler için 3- 7 yıl arasında hapis cezası istendi. Sanık askerler 1 Şubat 2008'de Van Askeri Mahkeme'de yapılan ilk duruşmada tahliye edildi. Dava süreci içinde sanık askerlerin terhisleri verildi, uzman çavuş da istifa etti. 25 Aralık 2009'da görülen son duruşmada ise, er Ramazan Yüce 2.5 yıl hapis cezasına, diğer 7 sanık için de 'görevi ihmal' suçlarından verilen cezalarda 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' karar verildi.

Van Askeri Mahkemesi ayrıca Yüce ve Çağan hakkında Roj TV’de yayınlanan görüntülerde yaptıkları konuşmalar nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ile 'zincirleme olarak basın-yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından görevsizlik kararı vererek dosyayı, Van Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.



DHA(FE/İD)