Daday'da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Binicilik Şenliği’ni 1986'da izlemeye gelen Karl Hans Brober, çok sevdiği bu ilçeye yerleşerek at çiftliği kurma kararı aldı. Daday’ın Çömlekçiler Köyü’nde at çiftliğini kuran Brober, at turizmi de başlatmış oldu. Yöre halkının da geçim kapısı haline gelmeye başlayan çiftlik, kısa zamanda adını tüm Türkiye’de duyurmayı başardı. 1992 yılında Almanya'ya dönme kararı alan Brober, çiftliği Daday Belediye Başkanı Nedim Bıyıklı'ya devretti. Bu çiftliği örnek alan yatırımcılar ise ilçeye 5 çiftlik daha kurdu. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken çiftlikler, Daday İlçesi’nde at biniciliğini tuzim haline getirdi.

Çiftlikte 11 oda, 35 yatak otel ile 80 kişilik bir restoran bulunurken, yetkililer tam pansiyon olarak hizmet verdiklerini söyledi. Çiftlik, turistlerin yanı sıra kuş gözlemcileri, botanik meraklıları ve kelebek gözlemcileri gibi farklı dallarda izlenimlerde bulunan araştırmacıların da ilgi odağı oldu. At çiftliklerinde yetişen atlar geleneksel olarak düzenlenen at yarışlarına da hazırlanıyor.

'BİNİCİLİK ŞENLİĞİ' DÜZENLENİYOR

Kastamonu Valiliği’nin desteği ile Daday İlçesi'nde Türkiye Binicilik Federasyonu işbirliğinde geçen yıl ilki gerçekleştirilen Binicilik Şenliği renkli görüntülere sahne oluyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir gibi illerden gelen onlarca at ve binicisinin katıldığı etkinlikler 2 gün sürüyor. Şenlikte at terbiyesi, atlı dayanıklılık ve engelli atlama alanlarında olmak üzere 3 dalda yarışlar yapılıyor. Veteriner hekimler, 25 ve 50 kilometre uzunluğundaki parkurlarda yapılan atlı dayanıklılık yarışlarında, parkur sonunda atların nabızlarını ölçerek, en kısa sürede kalp atışı normale dönen atları tespit ediyor.



EP(AY/COŞ)