İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarla Mücadele ekipleri, bir ihbar üzerine yaptığı 8 aylık projeli çalışmanın ardından 6 Nisan'da İstanbul, İzmir, Antalya ve Hatay'da tespit ettiği adreslere operasyon düzenlemişti. Baskınlarda yapılan aramalarda içerisinde dinleme cihazı ve gizli kamera bulunan cüzdan, şapka, kravat, saatler, anahtarlıklar, gözlükler, prizler, cep telefonları, kalem, el feneri, kemer, casus yazılım programları, kayıt cihazları, jammer cihazları, GPS cihazları ve çok sayıda bilgisayar ele geçirildi. Cihazlara bakan polis, saatte 9 sayısında, gözlüklerin kenarlarında, cüzdanların içinde, kalemin üst kısmında ve şapkanın ön kısmında gizli kameralar olduğunu gördü.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan sorgulamada elebaşı Tolga K., olan 13 kişilik casus yazılım şebekesinin çalışma yöntemi de ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, müşteri casus yazılım programı dinlemenin yapılacağı eşyanın içine yükleniyor. Eşya, dinleme yapılacak kişiye hediye ediliyor yada oturduğu mekana yerleştiriliyor.  Casus yazılım programı çalışmaya başladıktan sonra mağdurun yaptığı tüm konuşmalar, mesajlaşmalar ve koordinat bilgileri otomatik olarak merkezi Amerika'da bulunan bir sunucuya kaydediliyor. Müşteriye dinleme yapacağı kişiyi takip edebilmesi için, bu bilgilerin kaydedildiği sunucuya ulaşabileceği kullanıcı adı ve şifresi veriliyor. Müşteri almış olduğu kullanıcı adı ve şifreyle sunucuya ulaşarak, tüm konuşmaları mesajları ve koordinat bilgilerini takip ediyor.


Yetkililer, gizli kamera ve dinleme cihazı donanımlı bu eşyaların, özellikle sorun yaşayan çiftler, işadamları ve kıskanç sevgililer tarafından tercih edildiğini belirttiler. İşadamlarının rakip şirketlerin ticari sırlarını dinlediği, eşlerin de gizli kamerayla da takip yaptırdığı bildirildi. Polisin Ankara'da bir evde şüphelendiği bir prizin içinden dinleme düzeneği olduğu ortaya çıktı. Prizin, boşanma aşamasında olan bir devlet memuru tarafından nafaka vermek istemediği eşini dinlemek için kullandığı belirtildi.


Öte yandan şimdiye kadar yapılan araştırmada dinlenen mağdur sayısının 100 olduğu ve bu sayının ilerleyen günlerde artabileceği öğrenildi. Dinlendiğinden habersiz olan mağdurların ve dinleyenlerin emniyete çağırılarak bilgilerine başvurulacağı belirtildi.


Emniyette işlemleri tamamlanan 13 şüpheli Kartal Adliyesi'ne sevk edildi.


EE (MK) (FOTOĞRAF)


----------------


BİLGİ İÇİN; TOLGA K: TOLGA KORKMAZ