Depreme dayanıksız olduğu için güçlendirme ya da yeniden inşa için boşaltılan okullar ve yakıtsızlık yüzünden soğuk geçen dersler 10 gün önce Çanakkale’den gelip göreve başlayan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı'nın en büyük sıkıntısı oldu. İzmir'in eğitim öğretiminin, her iki olumsuzluktan da en az şekilde etkilenmesi için çaba sarfettiğini söyleyen Bardakçı, bu iki sorunun en kısa sürede çözüleceğine inandığını dile getirdi.

ÇÜRÜK OKULLAR İÇİN FAZLA MESAİ

Çürük okullarla ilgili sorunu çözmek için çaba harcadıklarını belirten Bardakçı, ilk olarak Buca, Bornova ve Karabağalar'daki boşaltılan okullarda, mesai bitiminden sonra inceleme yaptı. Haftasonu tatilini bu durumdaki okulların sorununun çözümü için yapılacakları araştırarak geçireceğini söyleyen Bardakçı, “Şu an 17 okul güçlendirme ya da yıkım için boşaltıldı. Zaten binalarla ilgili hazırlanan raporları gördükten sonra orada eğitim yapmak mümkün değildi, bu yüzden boşalttık. Geçici çözüm olarak öğrencileri başka okullara yönlendirdik. Eldeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Ben de bu durumu istemiyorum, öğrencilerin, velilerin huzursuzluğu beni daha fazla huzursuz ediyor. Ancak ne yazık ki elden gelen bir şey yok. Katlanacağız. Tamamen bina stoğu ile ilgili bir sorun. Kimi yıkılacak, kimi güçlendirilecek” dedi.

ÇÜRÜK OKULLAR İÇİN TARİH 1 EYLÜL

Bir taraftan çürük binalar için çözüm üretirken, bir yandan da eğitimi sağlıklı ortamlarda yapmak zorunda olduklarını dile getiren Bardakçı, bir eğitim yılını daha heba edemeyeceklerini, böyle bir duruma tahammülünün olmadığını söyledi. Bardakçı, “Bütün okulları yenileyerek 1 Eylül tarihine yetiştirmek için uğraşıyoruz. Şu an uykusuz, yorgunsam neredeyse bütün gücümü bu soruna harcadığım içindir. Bu binaların hepsinin kaynağını bulup, planlamasını yapıp kesinleştirene kadar durmadan çalışacağım. Elimizdeki bütün kaynakların planlamasını yapıp bu iş için seferber edeceğiz. Bir iki tane hayırseverimiz var, kendi imkanlarımız var, çok az bir miktar açığımız olacak, onu da artık bakanlardan isteyeceğiz. Bu konuda İzmirli hayırseverlerin desteğini bekliyoruz, hayrın büyüğü küçüğü olmaz, hepsi bizim için çok değerli” diye konuştu.

Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen 17 okulun yarısına yakınının yıkılacağını diğer bölümünün de güçlendirileceğini sözlerine ekleyen Bardakçı, yıkılması gereken birkaç okulda ortaya çıkan mülkiyet, imar gibi sorunları da en kısa sürede çözeceklerini dile getirdi.

YAKIT İHALESİNİN YÖNTEMİ YANLIŞ

Göreve başladığı günden bu yana en çok şikayet edilen konulardan birinin de okulların yakıtsız kalması olduğunu belirten İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, sorunun ihalede toplu alım yöntemiyle yapılmış olmasından kaynaklandığını söyledi. Bardakçı, “Toplu ihale yöntemlerinde belki alımlarda binde bir de olsa avantaj sağlanabilir gibi görünse de bir risk yoğunlaşması oluyor. Siz bir ili tek bir paket olarak ihale ettiğinizde alan firmanın gücü yoksa, sistemi çevirip dağıtımı gerçekleştiremiyorsa, bütün her yer sorunlu hale geliyor. Ama toplu ihalelerde bütün risk bir yere toplanıyor. Oysa ilçelerde yapılsa bir yerde sorun çıktığında oraya müdahale etmek daha kolay olurdu. Böyle bir durumda yetişemiyoruz. Bundan sonraki ihaleleri ilçelerde yapacağız” dedi.

Yakıtın alımıyla ilgili işlemleri ayrıntılı bir şekilde inceleme fırsatı bulamadığını anlatan Bardakçı, sıvı yakıtlarda toplu alımda firmanın mali açıdan güçlü olması, kota gibi sorunlarının olmaması gerektiğini söyleyerek, “Anladığım kadarıyla bu ihaleyi alan firmanın mali gücü biraz zayıf. Özel İdare'nin ya da Milli Eğitimin suçu yok. Dağıtım firması parayı alıp sonra işi yaparım mantığı ile işe bakmış, az bir sermaye ile yola çıkmış, devlet hakedişleri versin biz çarkı döndürelim diyorlar, şimdi sistem zor işliyor” diye konuştu.

Çeşitli yöntemlerle öğrencilerin soğukta ders yapmalarını önlemeye çalıştıklarını ifade eden Bardakçı, “Her gün firma ile görüşüyorum. Alabildiği yakıtı ihtiyaç olan, deposunda eksik olan okullara bölüştürüyoruz. Kimine 3 kimine 5 ton göndererek çocukların soğukta kalmasını önlemeye çalışıyoruz” dedi.

OKULLARA DOĞALGAZ

İzmir gibi bir kentte okulların sıvı yakıtla ısıtılmaya çalışılmasının gereksiz olduğunu anlatan Bardakçı, doğalgaz imkanı bulunan okulların doğalgaz dönüşümüne öncelik vermeyi istediğini söyledi. Bardakçı, “Bir iki yıllık sıvı yakıt maliyeti doğalgaz dönüşümünden daha fazla, siz doğalgaza geçerseniz bir yıl sıkışırsınız ama enerji tasarrufunda faydalı olursunuz. Yazın kapısından doğalgaz geçen bütün okulların doğalgaza geçmesi için bütün girişimleri yapacağım. Doğalgaz hem ucuz hem çevreci bir yakıt” diye konuştu.